Кламер БГ - Новини: МЗ търси терен за новата детска болница

МЗ търси терен за новата детска болница

България

|
Четв, 09 Юни 2022г. 15:24ч.
МЗ търси терен за новата детска болница

МЗ търси терен за новата детска болница

Изграждането на Националната детска болница у нас е на етап избор на терен за строителство. Министерството на здравеопазването (МЗ) е възложило извършването на предпроектно проучване на предложени възможни терени. След като проучването приключи, МЗ планира да бъде проведено публично обсъждане с всички заинтересовани страни, като тогава ще бъдат дискутирани и предимствата на потенциалните терени. Това съобщи министърът на здравеопазването Асена Сербезова при посещението си в Румъния, където заедно с румънския ѝ колега проф. д-р Александру Рафила посети най-голямата детска болница в Букурещ "Мария Склодовска Кюри".

Сербезова заяви, че изграждането на Национална детска болница у нас е само част от цялостна концепция за развитие на детското здравеопазване.

"Моя задача като здравен министър е на българските деца да бъдат осигурени качествени и достъпни диагностика, лечение и последващо наблюдение. Правим всичко възможно колкото се може по-бързо да бъде преустановено обикалянето на родителите от болница в болница в търсене на най-доброто за техните деца", посочи Сербезова.

Припомняме, че веднага след встъпването си в длъжност Сербезова замрази всички действия по проекта за детска болница, започнати както по времето на правителството на Бойко Борисов, така и на служебните кабинети, когато здравен министър бе Стойчо Кацаров.

По време на срещата й с румънския й колега Сербезова е договорила румънското здравно министерство да предостави своя опит и концепция за развитие на детското здравеопазване.

Детската болница "Мария Склодовска Кюри" в Букурещ е създадена през 1979 г. и постепенно разширява своя капацитет с активното участие на румънските граждани, които с дарения подпомагат строителството и закупуването на медицинското оборудване на новите корпуси.

В момента е в ход нова дарителска кампания за планираното разширяване на детската болница. Румънският здравен министър обясни, че това е необходимо, тъй като броят на чакащите за лечение деца от цялата страна е голям, а наличните 573 легла не са достатъчни за обслужването на всички деца. В болницата работят необходимите специалисти по всички детски специалности, като в лечебното заведение не се извършват единствено трансплантации на деца.

Проф. Рафила обясни, че през 2013 г. е сключено споразумение с италианска болница за сътрудничество и обучение. По тази линия медици от Италия оперират в "Мария Склодовска Кюри".

mediapool.bg