Кламер БГ - Новини: МВнР се похвали с обществено одобрение

МВнР се похвали с обществено одобрение

България

|
Пон, 19 Май 2014г. 20:07ч.
МВнР се похвали с обществено одобрение

Българите са с най-позитивно отношение към Германия – 71%, след която следват Русия и Франция с 10 пункта по-малко, а четвърта е Великобритания. Това показва социологическо проучване, представено пред Обществения съвет към МВнР в понеделник. Социологът Живко Георгиев обясни, че тези резултати може да се приемат като константни, тъй като са от последните 5-6 години.

Допитването е направено между 11 и 22 април сред 1400 души.

Според 60 на сто от анкетираните позицията и серията от действия на МВнР във връзка със ситуацията в Украйна са "балансирани и съответстващи на интересите на българското общество".

България не стигна до обща позиция за Украйна, като президентът, изпълнителната власт и политическите партии се разминаха с оценките си за кризата.

Външният министър Кристиан Вигенин бе много активен в началото на конфликта и посети Киев, където легитимира новите управляващи. За това си действие той бе силно критикуван от БСП и даде няколко пъти обяснения по време на партийни сбирки.

Левицата от своя страна зае твърда позиция срещу санкции за Русия, която бе възприета и от правителството. Парламентът обаче не прие декларация в този дух заради съпротивата на ГЕРБ и ДПС. Това не попречи на БСП да последва примера на "Атака" и да размахва "русофилската" карта в предизборната кампания.

В глобален план българите се притесняват от регионална или световна икономическа криза, от негативни ефекти, свързани с енергийна зависимост, от климатичните промени, от нова Студена война, показва проучването, поръчано от Външно министерство.

Към ЕС като цяло има позитивни нагласи - 55 на сто от анкетираните.

България продължава да бъде една от страните членки с най-позитивни нагласи към ЕС, но има известно разколебаване, повлияно от предстоящите евроизбори и посланията на основните политически сили, коментира Живко Георгиев.

На въпроса България спечели или загуби от членството си в ЕС, 39% отговарят, че е спечелила, според 22% е загубила, а за 31 на сто нищо не се е променило.

"В българското общество се забелязва нараснала тревожност накъде върви светът. За българското общество песимизмът е константен и като че сме свикали с това. През последните два-три месеца обаче се е появила висока тревожност накъде върви светът", коментира социологът.

За основен проблем анкетираните са посочили безработицата, ниските доходи, качество на здравеопазването. Проблемът с корупцията все още присъства сред обществото ни, но в изследването е заело по-крайна позиция.

24% от гражданите оценяват работата на МВнР като позитивна, 31% - неутрална, 19% - по-скоро негативна, а 26% не могат да преценят.

Според проучването общественото мнение не е настроено крайно по отношение на дипломатите, свързани с бившата Държавна сигурност. Правителството на Пламен Орешарски реабилитира кадрите на бившите комунистически служби, които в момента са окупирали най-високите постове в администрацията в София, а продължават и да заемат постове зад граница.

Най-високо сред приоритетите на Министерството на външните работи хората оценяват оказването на съдействие и помощ на българските граждани в чужбина, пострадали при кризисни ситуации и природни бедствия - 80 на сто от анкетираните.

Вторият приоритет, оценен като много важен, е оказване на подкрепа на българската общност зад граница за съхраняване на българската идентичност и култура - 74 процента. Следват икономизацията на българската дипломация и разширяване на търговско-икономическите връзки с бързоразвиващите се икономики.

Мнозинството дава положителна оценка и на подобряването на достъпността и

качеството на консулските услуги.

Анализът на оценката на дейността на МВнР показва, че най-висока подкрепа има около активни дейности за защита на българските граждани в чужбина - 61 процента. На второ място са преговорите с Турция за по-строг контрол за преминаване на българо-турската граница - 58 на сто. Посещението на външния министър Кристиан Вигенин във Великобритания във връзка с трудовите пазари за българи среща 56 процента одобрение.

Като цяло 24 на сто от оценките за дейността на МВнР са позитивни, 31 процента - неутрални, 19 процента - по-скоро негативни, 26 процента не могат да преценят.

mediapool.bg