Кламер БГ - Новини: МВнР временно няма да приема заявления за виза, паспорт и лична карта

МВнР временно няма да приема заявления за виза, паспорт и лична карта

България

|
Пет, 02 Авг 2024г. 13:10ч.
МВнР временно няма да приема заявления за виза, паспорт и лична карта

Сградата на МВнР в СофияОт 9 до 18 август Министерството на външните работи (МВнР) няма да приема заявления за визи и за български документи за самоличност – паспорт и лична карта.

Според министерството причината е "изпълнение на мащабен проект, предварително съгласуван с всички отговорни институции в България и Европейския съюз (ЕС), включващ внедряване и пускане в експлоатация на нова версия на Национална визова информационна система (НВИС)".

Временната мярка ще засегне консулските служби на българските дипломатически и консулски представителства.

По-рано тази седмица сайтът за разследваща журналистика bird.bg съобщи, че заради гаф на МВнР България не може да издава шенгенски визи.

От Европейската СПА асоциация пък се оплакаха, че туристи от страни извън ЕС са принудени да чакат с месеци, за да заявят дата и час за визи за почивка в България, в резултат на което много от пътуванията въобще не се осъществяват.

Сега от МВнР уточняват, че заради временното спиране на издаването на документи ще бъдат въведени компенсаторни мерки, които ще позволят в този период да бъдат издавани временни паспорти и да се прави заверка на пълномощни и декларации в спешни и хуманитарни случаи, напр.

mediapool.bg