Кламер БГ - Новини: България купува ПВО за над 350 млн. лева. Сделката влиза в НС следващата седмица

България купува ПВО за над 350 млн. лева. Сделката влиза в НС следващата седмица

България

|
Пет, 02 Авг 2024г. 14:31ч.
България купува ПВО за над 350 млн. лева. Сделката влиза в НС следващата седмица

Зенитно ракетни комплекси България ще закупи от Германия зенитно ракетни комплекси "IRIS-T SLM", като на първо време ще се инвестира в един брой на цена 182 114 311 евро (356 184 633 лева) без ДДС.

Предложението на правителството вече е внесено в парламента и според информация на Mediapool предстои да се одобри още следващата седмица.

Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя "IRIS-T SLM” и на 1 брой система за далечен обсег "IRIS-T SLX”.

България от години има проблем с ПВО системите, които не отговарят на стандартите и изискванията на НАТО за постигане на техническа и оперативна съвместимост.

Новите зенитни комплекси се закупуват в рамките на инициативата "Щит на европейското небе“.

България реши да влезе в инициативата миналата година, като идеята е да се осигури съвместно закупуване, поддържане и използване на оръжейни системи и да се пести от мащаба.

Системите на германската компания "Diehl Defence” се използват в Украйна и според източници на Mediapool компанията е готова да ги достави в рамките на 2027-2028 година.

Очаква се проектът за инвестиционен разход (ПИР) да мине без сериозна съпротива в парламента, тъй като по закон военните сделки над 100 млн. лева се нуждаят от санкцията на НС.

mediapool.bg