Кламер БГ - Новини: МВР се отказа от назначение заради риск от скандал

МВР се отказа от назначение заради риск от скандал

България

|
Пет, 16 Юни 2023г. 18:42ч.
МВР се отказа от назначение заради риск от скандал

Антон Златанов. Снимка: БГНЕС

МВР се отказа от назначение в "Гранична полиция" заради опасност от скандал. В петък сутринта бе съобщено, че дирекцията ще се ръководи от зам.-шефа на СДВР Антон Златанов. Той е дългогодишен ръководител на звеното за охрана на масовите мероприятия, т.е. футболни мачове, протести и т.н.

По време на гражданското недоволство през лятото на 2020 г. именно полицаите от СДВР бяха на първа линия в охрана на правителството на Бойко Борисов. Имаше няколко скандални случая на агресия срещу протестиращи. Най-бруталният бе на 2 септември, когато група младежи бяха завлечени зад колоните на Министерския съвет и пребити, докато са вързани с белезници.

И до днес нито един полицай не е осъден заради побоя срещу тях. Нещо повече, още през 2020 г. МВР обяви, че няма данни за полицейско насилие. Едва след смяната на правителството в публичното пространство бяха пуснати записите от охранителните камери на сградата на Министерския съвет. На тях ясно се вижда как арестуваните са влачени и бити.

След като тези събития бяха припомнени, МВР пусна второ съобщение. В него се заявява, че Златанов сам е отказал назначението по "лични съображения".

"Той счита, че не би могъл да изпълнява задълженията си без пълно обществено доверие. Главен комисар Златанов разбира отговорността на директора на "Гранична полиция" с оглед и на присъединяването на България към Шенген и всички отговорни задачи пред дирекцията и счита, че ръководителят на структурата трябва да се ползва с пълното доверие на обществото", пише в него.

Златанов остава на досегашния си пост. А ръководството на МВР "ще продължи да разчита на неговия експертен опит и професионализъм".

Граничната полиция е без началник след като шефката й Росица Димитрова подаде оставка. Това бе поредната смяна. Ден по-рано от поста си се отказа и шефът на СДВР Калоян Милтенов.

mediapool.bg