Кламер БГ - Новини: ЦСКА обяви, че недоброжелатели бавят реконструкцията на "Българска армия"

ЦСКА обяви, че недоброжелатели бавят реконструкцията на "Българска армия"

България

|
Пет, 16 Юни 2023г. 20:48ч.
ЦСКА обяви, че недоброжелатели бавят реконструкцията на "Българска армия"

Визуализация на проекта за реконструкция на стадион

Ръководството на футболни клуб ЦСКА обвини "недоброжелатели", че бавят реконструкцията на стадион "Българска армия" в столичната Борисова градина. От клуба обявиха, цитирани от БТА, че са подадени 20 идентични жалби по процедурата за оценка на въздействието върху околната среда. Тя е една от стъпките за одобрение на проекта.

Освен това обаче са нужни и одобрения от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) и от Министерството на културата, тъй като Борисовата градина, в която се намира стадионът, е паметник на градинското и парково изкуство.

НИНКН върнал за допълване документите за "Българска армия"

По информация на Mediapool внесените от клуба виза за проектиране и проект за реконструкция на стадиона са върнати от НИНКН за допълване. От института обясниха, че причините са няколко. Не са предоставени скици на сградите, няма съгласуване с проектанта на подробния устройствен план на Борисовата градина, който е в процес на приемане. Не е предоставена и оценка на дървесната растителност. Липсвала информация за транспортния достъп.

Внесените документи са върнати през май и все още по тях не са постъпили нови документи в отговор на установените пропуски.

От ЦСКА обаче не посочват тази информация в съобщението си до медиите, изпратено след среща с представители на Столичния общински съвет. Казва се обаче, че визата за проектиране и проектът вече са съгласувани и одобрени от автора на устройствения план на Борисовата градина арх. Атанас Ковачев.

В съобщението от клуба се казва, че срещата е била, за да бъдат запознати общинарите с намерението на клуба да върне на общината "около 45% от прилежащите към ст. "Българска армия" зелени площи, намиращи се пред съоръжението". "Намеренията ни са парковата среда пред новия ни дом, възлизаща на 20 декара, да бъде облагородена и да се вписва естествено в заобикалящата я околност", пише в съобщението. Връщането на тази площ на общината беше анонсирано и при представянето на проекта за ремонт на стадиона. Тогава от ръководството на клуба обявиха, че инвестицията в ремонта ще е около 90 млн. лева.

20 идентични жалби

В петък от клуба посочиха, че одобрението на проекта се бави заради жалби по процедурата за оценка на въздействието на околната среда. Те били внесени в регионалната екоинспекция в последния възможен момент. "За съжаление, няколко часа преди изтичане на крайния срок, бяха входирани и 20 идентични жалби с един същ довод, абсолютно неприложим за проекта, неаргументиран и незащитим. Вярваме, че няма възможност да бъде взето решение в наш ущърб, но въпреки това, трябва да изчакаме необходимия срок, който допълнително бави процедурата", обясняват от клуба.

mediapool.bg