Кламер БГ - Новини: Движението на камиони над 12 тона през прохода "Петрохан" ще бъде изцяло ограничено

Движението на камиони над 12 тона през прохода "Петрохан" ще бъде изцяло ограничено

България

|
Съб, 17 Юни 2023г. 09:01ч.
Движението на камиони над 12 тона през прохода "Петрохан" ще бъде изцяло ограничено

Движението на камиони над 12 тона през прохода

През прохода „Петрохан" изцяло ще бъде ограничено движението на камиони над 12 тона, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. От 10 юни, поради спирането на движението в участъка от път I-1 Мездра – Лютидол, пътят през прохода „Петрохан" ( II-81), бе определен като един от възможните обходни маршрути за тежкотоварните камиони, пътуващи в посока София. Решението за промяна в заповедта за движение е взето въз основа на направения едноседмичен анализ на трафика, преминаващ по обходните маршрути от 10 юни до момента.

Спирането на движението в участъка Мездра- Лютидол и пренасочването на тежкотоварните камиони в посока София през прохода "Петрохан“ доведе до сериозно натоварване на трафика през планинския проход. Според водачи заради тесния път, острите завои и сериозна денивелация, пътят през „Петрохан“ не е подходящ за движение на товарни автомобили и създава риск за пътнотранспортни произшествия.

С подготвяното изменение в заповедта, което ще влезе в сила от средата на следващата седмица, през прохода „Петрохан" в посока София ще могат да преминават превозни средства до 12 тона без ремаркета и полуремаркета, уточняват от пътната агенция. От там припомнят, че в посока Видин е разрешено движението само на моторни превозни средства до 3,5 тона.

mediapool.bg