Кламер БГ - Новини: МВР с нови операции срещу купен вот, този път в Бургас, Ихтиман и Видин

МВР с нови операции срещу купен вот, този път в Бургас, Ихтиман и Видин

България

|
Пет, 05 Ноем 2021г. 12:20ч.
МВР с нови операции срещу купен вот, този път в Бургас, Ихтиман и Видин

Снимка: БНР

МВР съобщи за поредните операции срешу купуване на гласове на няколко места в страната.

В петък се обискират имоти в бургаския квартал "Горно Езерово". Претърсени са къщи на ул. "Перла", съобщава БНР. В една от тях е задържан мъж на 36 години. По инфромация на Нова телевизия са обискирани общо 11 имота. Търсят се пари и списъци с имена.

Жена от Ихтиман, осъществявала незаконна лихварска дейност, е задържана при акция срещу купуването на гласове, съобщи МВР. Операцията е била проведена на 4 ноември. Проверен е бил частен адрес в Ихтиман, където са открити и иззети 10 лични карти, шест банкови карти на жители на града, трудова книжка, тефтер с изписани имена с вписани различни суми срещу всяко от тях и тефтерче с други документи.

Обитателката на адреса е била задържана за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство. Разследването е установило, че поставяйки своите "клиенти" в условията на пълна зависимост, 40-годишната жена е оказвала натиск върху тях да упражнят правото си на глас за определена политическа партия. Това потвърдили в снетите им сведения и всички притежатели на намерените лични карти.

Основната схема, прилагана от задържаната при осъществяване на престъпната й дейност, била при заемането на парични суми да задържа като залог личните и банковите карти на потърсилите я за финансова помощ граждани. Тя се е разпореждала с постъпленията по дебитните карти на своите длъжници, манипулирала свободния им вот на предходните парламентарни избори, посочвайки им кой номер на бюлетина да изберат, като в замяна опрощавала лихвата за един месец, посочват от МВР.

Материалите по делото са били докладвани в Софийска окръжна прокуратура за одобрение и отделянето на част от тях по преценка с оглед образуването и на второ досъдебно производство - за престъпление против политическите права на гражданите.

При операция на МВР във Видин, отново от 4 ноември, било извършено претърсване на частен адрес в село Арчар, собственост на местен жител, и в ползвания от него лек автомобил. Намерени и иззети са тетрадки с изписани имена и парични суми срещу тях, както и 15000 лева и златни накити.

По същото време са били извършени претърсвания в хранителен магазин във видинския кв. "Нов път" и в частен дом, където също са открити тефтери с имена и изписани парични суми срещу тях, 1035 лева, кутии с тютюневи изделия без бандерол и 137 тениски и суичъри, брандирани с лого на известни търговски марки. Предстои материалите да се докладват на прокуратурата.

Това са поредните такава операции през последните дни. В четвъртък бяха арестувани синът и съпругът на кметицата на Симеоновград. Обиски имаш и Хасково, както и в село близо до Любимец.

mediapool.bg