Кламер БГ - Новини: Лула е изправен пред труден мандат след победата си, а Болсонаро още не е признал поражението си

Лула е изправен пред труден мандат след победата си, а Болсонаро още не е признал поражението си

Свят

|
Вт, 01 Ноем 2022г. 10:32ч.
Лула е изправен пред труден мандат след победата си, а Болсонаро още не е признал поражението си

Лула е изправен пред труден мандат след победата си, а Болсонаро още не е признал поражението си

Триумфът на бившия бразилски президент Лула да Силва на изборите в неделя, празнуван в цял свят като победа на демокрацията над крайната десница и авторитаризма, е исторически в много отношения, пише френският в. "Монд".

Лула се върна на власт за трети мандат, след два последователни мандата между 2003 и 2011 г. и петстотин и осемдесет дни в затвора - нещо нечувано в Бразилия. Победата му обаче е половинчата. Малката разлика в гласовете с неговия съперник Жаир Болсонаро – който все още не е признал поражението си – победата на кандидатите на партията на сегашния президент от десницата в много щати и съставът на Конгреса в резултат на законодателните избори на 2 октомври поставят новия държавен глава в неудобно положение, отбелязва "Монд". Според много наблюдатели това може силно да ограничи неговото поле за маневриране и да осее третия му мандат с капани.

Губернаторите на 14 от 27-те щата в страната, включително някои от тези с най-голямо население, ще бъдат от опозицията. В Камарата на депутатите партиите, съюзени с Болсонаро, получиха 187 от 513 места, от които 99 - за Либералната партия на отиващия си президент, която става първа сила в долната камара на Конгреса. Партията на трудещите се и нейните съюзници ще имат 108 места (21 процента).

В същото време мълчанието на Болсонаро напомня на много бразилци, че досегашният президент неведнъж заплаши да не признае поражението си, в случай че загуби, припомня френският в. "Депеш".

Повод за притеснения дава и блокирането на улици и пътища в най-малко 11 щата, предимно от поддръжници на Болсонаро. Много от тях носят зелено-жълтите тениски на бразилската радикална десница.

Предстои да видим дали Болсонаро, като един истински "Тръмп на тропиците", ще последва примера на бившия президент на САЩ и ще обяви, че победата на Лула се дължи на изборни измами, отбелязва в. "Вашингтон пост". Също като Тръмп, той има подкрепата на поддръжниците си и загуби с малка разлика.

Ако се откаже да предизвиква конституционна криза и да иска повторно преброяване на гласовете, Болсонаро може да се опита да укрепи силната си позиция като най-влиятелния опозиционен лидер в Бразилия след връщането на страната към демокрацията - като използва огромния си брой последователи в социалните мрежи, за да затруднява управлението на Лула.

Възможно е и вариант, при който крайнодесният лидер напуска страната, за да избегне съдебно преследване за корупция, отбелязва американското издание.

mediapool.bg