Кламер БГ - Новини: Смъртоносната блъсканица в Сеул: полицията призна, че е получила сигнали за риск

Смъртоносната блъсканица в Сеул: полицията призна, че е получила сигнали за риск

Свят

|
Вт, 01 Ноем 2022г. 13:02ч.
Смъртоносната блъсканица в Сеул: полицията призна, че е получила сигнали за риск

Смъртоносната блъсканица в Сеул: полицията призна, че е получила сигнали за риск

Началникът на полицията в Южна Корея заяви днес, че силите на реда са получили многобройни сигнали за съществуваща опасност преди смъртоносната блъсканица в Сеул на празненствата по случай Хелоуин, но отговорът е бил недостатъчен, предаде Франс прес.

Полицията знаеше, че "се бе събрала доста голяма тълпа, което означаваше опасност, изискваща спешна реакция, още преди трагичния инцидент", каза Юн Хи-кьон.

Най-малко 156 души, предимно млади хора, загинаха и десетки бяха ранени в блъсканицата в събота вечерта по време на първите празненства за Хелоуин в район Итеуон в Сеул от началото на коронавирусната пандемия.

Очакваше се в тях да участват да се включат около 100 хиляди човека, но не ставаше дума за официална проява и нито полицията, нито местните власти не взеха мерки, за да контролират ситуацията.

Полицията обясни, че за Хелоуин в Итеуон са били изпратени 137 нейни агенти, а още 6500 полицаи са били мобилизирани за друга демонстрация в столицата на Южна Корея, в която са участвали обаче едва 25 000 души, писаха местни медии.

Южнокорейските сили на реда са натрупали добри умения в контролирането на тълпи; в страната често се провеждат многобройни демонстрации и се случва броят на полицаите, изпращани за охрана на реда, да надхвърля този на участниците, отбелязва АФП.

В случая с тазгодишните празненства за Хелоуин обаче нямаше посочен организатор. Купонджиите бяха дошли в квартала за различни прояви из местните барове, клубове и ресторанти.

Президентът Юн Сук-йол заяви днес, че Южна Корея трябва спешно да подобри своята сегашна система за управление и контрол на човешки маси, включително с използване на модерни дигитални средства.

Кметството на Сеул разполага с контролна система, изчисляваща вероятния брой участници в дадено събитие въз основа на данни от мобилните им телефони, но според местни медии тя не е била използвана в събота вечерта.

Министър-председателят на Южна Корея Хан Док-су заяви днес, че липсата на мерки за "институционална подкрепа" за управление на тълпата е една от причините зад смъртоносната блъсканица, предаде Ройтерс.

Текущото разследване на трагедията ще обхване и въпроса дали реакциите на съответните институции на място са били адекватни, каза той на пресконференция.

mediapool.bg