Кламер БГ - Новини: Лукашенко обвини Запада, че е обсебен от нацистки идеи

Лукашенко обвини Запада, че е обсебен от нацистки идеи

Свят

|
Пон, 09 Май 2022г. 18:00ч.
Лукашенко обвини Запада, че е обсебен от нацистки идеи

Лукашенко обвини Запада, че е обсебен от нацистки идеи

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини в понеделник Запада, че е “обсебен“ от нацистките идеи и е "във война срещу Русия“ в Украйна, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Последователите на нацистите са обсебени от идеята за отмъщение, но не са готови да се сражават открито срещу наследниците на съветския народ", каза Лукашенко в реч по случай 9 май.

"Именно затова те заливат Украйна с оръжия“, каза президентът, като обвини "западните елити", че са превърнали съседната на Русия страна в "чудовище" и са издигнали "нацизма до ранг на държавна идеология“.

Страните от ЕС започнаха да доставят оръжие на Украйна, след като Русия атакува Украйна на 24 февруари, включително от територията на Беларус. Преди това Русия твърдеше в продължение на 3 месеца, че провежда мащабни учения около границата на Украйна и няма никакво намерение да атакува съседната държава. САЩ също увеличиха доставките на оръжие за Киев след инвазията.

"Повече от 50 западни страни днес са обединени срещу Русия", подчерта беларуският лидер и осъди западните икономически санкции, наложени на Москва и Минск заради конфликта в Украйна. Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. и е най-близкият съюзник на руския президент Владимир Путин.

mediapool.bg