Кламер БГ - Новини: Вселенската патриаршия призна православната църква на Република Северна Македония

Вселенската патриаршия призна православната църква на Република Северна Македония

Свят

|
Вт, 10 Май 2022г. 13:35ч.
Вселенската патриаршия призна православната църква на Република Северна Македония

Вселенската патриаршия призна православната църква на Република Северна Македония

Вселенската патриаршия е признала православната църква на Република Северна Македония под името Охридска, съобщи Патриаршията на интернет страницата си.

Това е станало с решение на заседание на Светия синод под председателството на Вселенския Патриарх Вартоломей.

"Изказвам дълбоката си благодарност на Негово Божествено Светейшество, Вселенския патриарх Вартоломей, който извърши велико дело, прояви голяма грижа към великия православен народ и Вселенската патриаршия с този акт и потвърди, че стои на своята историческа мисия и отговорност", написа във фейсбук профила си македонският премиер Димитър Ковачевски.

"Въпреки че с този акт окончателният статут и име все още не са решени, най-важната и най-голяма стъпка е завършена. Сега нашата православна църква е в общение с всички православни църкв . Днес с решението на Вселенската патриаршия влизаме в православното семейство на всички поместни църкви. И това решение на Вселенската патриаршия, която ни признава за Орхидска архиепископия, означава признаване на приемствеността, която нашата историческа църква има с древната Охридска архиепископия", пише Ковачевски.

Развоят на този въпрос, който виси от години, според гръцки източници се свързва със случващото се в Украйна и ролята, която има в него патриарха на Москва Кирил, посочва електронното издание на вестник "Прото тема".

След като Вселенската патриаршия призна канонично и премахна схизмата, наложена на Охридската архиепископия, Руската православна църква излезе със становище, че признава само каноничните права на Сръбската православна църква в Северна Македония, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Руската православна църква признава изключителните канонични права на Сръбската православна църква в Северна Македония.

Становището на Руската православна църква преди всичко ще вземе предвид подхода към този проблем на Сръбската православна църква, на която продължаваме да признаваме изключителните канонични права в Северна Македония, каза секретарят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия протойерей Игор Якимчук.

Гръцкият вестник "Катимерини" отбелязва, че това решение не означава предоставяне на автокефалност.

В съобщение на Светия синод на Вселенската патриаршия се посочва, че "приема в евхаристийно общение йерархията, нейното духовенство и народа под ръководството на архиепископ Стефан, изцелявайки раната на схизмата", посочва изданието.

Православната църква в Република Северна Македония се отцепва през 1967 г. от Сръбската Патриаршия и се обявява за автокефална под името "Македонска православна църква", но не е призната от нито една официална православна църква в света, припомня "Катимерини".

През ноември 2009 г. така наречената "Македонска православна църква" добавя към името си "Охридска архиепископия" и се самопровъзгласява за приемник на старата Охридска архиепископия.

През април 2018 г. изпраща писмо до Светия синод на Вселенската патриаршия с искане да бъде включена в патриаршията под името "Охридска архиепископия", изоставяйки името "Македонска православна църква", допълва изданието.

В съобщението на Вселенската патриаршия от вчера се уточнява, че се оставя на Сръбската православна църква да уреди административните въпроси с църквата на Република Северна Македония, като се посочва, че се изключва използването на понятието "македонски" или каквато и да е производна на думата "Македония", пише "Катимерини".

mediapool.bg