Кламер БГ - Новини: Лондон обяви, че е пред споразумение с ЕС за търговията със Северна Ирландия след Брекзит

Лондон обяви, че е пред споразумение с ЕС за търговията със Северна Ирландия след Брекзит

Европа

|
Нед, 26 Фев 2023г. 17:12ч.
Лондон обяви, че е пред споразумение с ЕС за търговията със Северна Ирландия след Брекзит

Руши Сунак, сн. ЕПА/БГНЕС

Великобритания е на прага на споразумение с ЕС за разрешаване на търговските и политически спорове около Северна Ирландия след Брекзит.

Британският премиер Риши Сунак заяви, че "дава всичко от себе си" тази седмица да се осигури нова сделка с Брюксел по въпроса и иска "работата да бъде свършена". Той допълни, че все още не е постигнато споразумението между Лондон и Брюксел, но вицепремиерът Доминик Рааб каза пред ББС, че Великобритания е близо до сделката.

Ирландският премиер Лео Варадкар също каза, че сделката за търговията между Великобритания и Северна Ирландия "се приближава към приключване". Източник от "Даунинг стрийт" 10 описа преговорите като положителни.

Ройтерс отбелязва, че не е ясно дали сключването на сделка ще задоволи скептично настроените противници на споразумението. Агенцията припомня, че преговорите между Лондон и Брюксел след излизането на Великобритания от ЕС през 2020 г. се водят с прекъсвания и понякога с язвителност.

Сунак се стреми да постигне успех в преговорите, в които неговите предшественици, бившите премиери на Великобритания Борис Джонсън и Лиз Тръс, се провалиха, коментира Ройтерс.

С този стремеж обаче Сунак рискува да измести вътрешните му приоритети. Той се стреми да преодолее огромния дефицит в одобрението при проучванията на общественото мнение за управляващата Консервативна партия преди редовните парламентарни избори през следващата година.

mediapool.bg