Кламер БГ - Новини: Броят на загиналите при разбиването на лодка с мигранти край Италия достигна 62

Броят на загиналите при разбиването на лодка с мигранти край Италия достигна 62

Европа

|
Пон, 27 Фев 2023г. 18:33ч.
Броят на загиналите при разбиването на лодка с мигранти край Италия достигна 62

Броят на загиналите при разбиването на лодка с мигранти край Италия достигна 62

Спасителни екипи са открили днес телата на още трима души, загинали при разбиването край Южна Италия на дървена лодка с мигранти. С това общият брой на жертвите достигна 62, сред които най-малко 14 деца, предаде Ройтерс.

Много от телата бяха изхвърлени на брега в морския курорт Стекато ди Кутро - близо до мястото, на което плавателният съд е потънал.

Десетки ковчези бяха положени в спортната зала в близкия град Кротоне. Местни жители оставят цветя и палят свещи пред залата.

Италианските власти казаха, че 80 души са оцелели, но се предполага, че лодката е отплавала от Турция с между 180 и 200 мигранти на борда.

Трагедията отново отключи дебатите за миграцията в Европа и в Италия, чието наскоро избрано дясно правителство обмисля нови закони за неправителствените организации, които спасяват нелегални мигранти. Намеренията на кабинета на Джорджа Мелони са критикувани от ООН.

Пакистанският премиер Шахбаз Шариф заяви днес, че има сведения, че в разбилата се лодка е имало 20 граждани на страната.

Италианските власти съобщиха, че на борда е имало също много афганистанци и иранци.

Стотици хиляди мигранти пристигнаха по вода в Италия през последното десетилетие. По данни на ООН от 2014 г. загиналите и безследно изчезналите мигранти в Средиземно море са повече от 20 000, включително 220 от началото на тази година.

По-голямата част от лодките с мигранти отплават от Северна Африка, но през последните две години все повече хора тръгват от Турция, за да избегнат дългите и опасни пътувания през Египет и Либия.

Лодката, потънала вчера край бреговете на Калабрия, е отплавала от западното турско пристанище Измир преди около четири дни. В събота вечерта самолет на Фронтекс е забелязал плавателния съд на около 74 километра от бреговете на Италия.

Според полицията лодката се е разбила заради лошите метеорологични условя.

Един от оцелелите е задържан по обвинение в трафик на мигранти, но италианските гранични служби подозират, че още двама души са замесени в престъплението.

Благотворителна организация "Лекари без граници", която работи на място, заяви, че нейни представители оказват помощ на няколко души, които са загубили роднини при потъването на плавателния съд.

"Имаме случаи на деца, които са останали сираци. Едно 12-годишно афганистанско момче е загубило цялото си 9-членно семейство, включително четирима братя и сестри, родителите си и други близки", каза Серджо Ди Дато от "Лекари без граници".

mediapool.bg