Кламер БГ - Новини: Личните лекари са недоволни от бюджета на НЗОК

Личните лекари са недоволни от бюджета на НЗОК

България

|
Ср, 31 Окт 2018г. 18:42ч.
Личните лекари са недоволни от бюджета на НЗОК

Има трайна тенденция за намаляване на средствата за първичната извънболнична помощ в бюджета на здравната каса, обявиха в сряда от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

"Цифрите недвусмислено доказват, че публичното говорене от страна на институциите за акцент върху извънболничната медицинска помощ и особено първичната не е подкрепено със съответните действия“, заявиха от сдружението в своя позиця по бюджета на НЗОК за следващата година.

Заложените средства за личните лекари през 2019 година са 225 млн. лв. или с 11 млн. лв. повече от тази година.

От сдружението посочват, че в процентно съотношение средствата, отделяни за първична извънболнична медицинска помощ от общия бюджет на НЗОК, всяка година намаляват. Така през 2017 г. делът на първичната помощ е 6.5%, за тази година е 5.8%, а за 2019 г. ще бъде в размер на 5.4 на сто от общите средства на НЗОК за здравноосигурителни плащания.

“За поредна година не се спазват и препоръките на Световната банка, СЗО, както и поетите ангажименти в националната стратегия за здраве, което обезсмисля търсенето на консултации от тези уважавани и компетентни институции. Думите на НЗОК и МЗ са коренно различни от делата по отношение на бюджета“, заявяват в становището си от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

От сдружението настояват да отпадне вторичният профилактичен преглед, средствата да отидат към първичния преглед, защото хората не се явяват на него, а парите, предвидени за това.

"Няма да разкарваме хората по 10 пъти само за да им кажем, че трябва да отслабнат. Има 3000 отчетени вторични профилактични прегледа, при план над 360 000. За 9 месеца се икономисват около 4 млн. лева, които не се харчат за здравето на хората", коментира председателят на сдружението д-р Любомир Киров.

mediapool.bg