Кламер БГ - Новини: Започват масови проверки на пътя в рамките на акция "Зима"

Започват масови проверки на пътя в рамките на акция "Зима"

България

|
Четв, 01 Ноем 2018г. 08:36ч.
Започват масови проверки на пътя в рамките на акция "Зима"

Пътната полиция започва от 1 ноември засилени проверки в рамките на традиционната акция "Зима", съобщават от МВР.

Срокът за смяна на летни със зимни гуми е до 15 ноември, след което униформените ще налагат глоба от 50 лв. на нарушителите.

Същият е размерът на санкцията и за неправилно настроени фарове и неизправни чистачки, допълват от Пътната полиция.

Масовите проверки ще бъдат разделени на три етапа. В първите 10 дни от месеца униформените ще следят за нарушения на пешеходци, от 11 до 20 ноември обекти на засилен контрол ще са велосипедистите, а в последните десет дни акцията ще бъде насочена основно към шофьорите.

За разлика от предходни години, този път катаджиите няма да дават толеранс и само да предупреждават нарушителите в началото на кампанията, а ще глобяват веднага, предупреди шефът на отдел "Пътна полиция" към националната полиция Росен Рапчев.

От Изпълнителната агенция автомобилна администрация казват, че също започват проверки на товарните автомобили и автобусите.

"Хубаво е водачите да използват последните топли дни, за да се подготвят, да проверят работи ли парното и своевременно да се погрижат за това. Да си проверят наличностите в аптечката, добре е да си приготвят и оставят в багажника вериги за сняг и въже за теглене", съветва председателят на СБА Емил Панчев.

Според статистиката на МВР за периода от ноември миналата година до края на март тази година в страната са станали 2527 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 247 и са ранени 3175 души.

mediapool.bg