Кламер БГ - Новини: Ликът на Путин е премахнат от мозайките на православния военен храм

Ликът на Путин е премахнат от мозайките на православния военен храм

Свят

|
Пет, 01 Май 2020г. 16:16ч.
Ликът на Путин е премахнат от мозайките на православния военен храм

Ликът на руския президент Владимир Путин е отстранен от мозайката на гигантския православен храм на руските въоръжени сили, който се изгражда извън Москва. Това е станало по настояване на Путин, съобщиха в петък представители на Руската православна църква. Комитетът, отговарящ за вътрешната декорация на църквата, е решил изображението на Путин да бъде премахнато, съгласно "желанието на държавния глава", предаде агенция Интерфакс.

Църквата на въоръжените сили трябваше да отвори този месец. Нейните стени са облицовани с мозайки, изобразяващи лицата на Путин, министъра на отбраната Сергей Шойгу, външния миниcтър Ceргeй Лaврoв, ceкрeтaря нa руcкия Cъвeт зa cигурнocт Никoлaй Пaтрушeв и др., на мозаечно платно в прослава на окупирането на Крим от Русия.

Освен това в храма е изобразен и съветският диктатор Йосиф Сталин на парада на победата в края на Втората световна война.

Засега не е ясно дали е премахнат и този фрагмент.

Новината за декорацията на църквата се появи миналия месец и предизвика бурни критики. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че когато Путин научил за мозайката, "се усмихнал и казал: 'Някой ден благодарните бъдещи поколения ще оценят постиженията ни, но все още е рано това се прави сега.'"

Мозайката с Путин бе направена във възхвала на завземането на Кримския полуостров от Украйна през 2014 г.

Епископ Стефан, който съобщи за премахнатото изображение на Путин, обясни, че целта на мозайките била да се покаже "безкръвното присъединяване на Крим към Русия", чрез портретите на хората, които имат принос за това.

"Ако на някого това му изглежда преждевременно, тогава може би е добра идея това да не се изобразява в църквата", казва той.

Според него обаче изобразяването на исторически събития е приемливо в някои части на църквата, но не и на олтара.

По план храмът трябваше да е готов за 9 май, в чест на 75-ата годишнина от победата на Съветския съюз над Нацистка Германия във Втората световна война.

Хрaмът e рaзпoлoжeн нa тeритoриятa нa вoeнния пaрк "Пaтриoт" близo дo Мocквa и щe нocи имeтo Глaвeн хрaм нa Въoръжeнитe cили нa Руcкaтa фeдeрaция.

Храмът ще е 100 метра висок и ще има шест позлатени купола. Това ще е най-голямата църква в Русия.

Самият военен парад обаче беше отменен по заповед на Путин, заради пандемията от коронавирус. Откриването на военния православен храм също ще се отложи за юни или септември, за да съвпадне с датата на военния парад.

mediapool.bg