Кламер БГ - Новини: Търмп съветва противника си Байдън да се бори срещу обвиненията в сексуална агресия

Търмп съветва противника си Байдън да се бори срещу обвиненията в сексуална агресия

Свят

|
Съб, 02 Май 2020г. 10:51ч.
Търмп съветва противника си Байдън да се бори срещу обвиненията в сексуална агресия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който също е бил обвиняван в сексуална агресия и тормоз, се притече на помощ на своя противник от Демократическата партия Джо Байдън, като го посъветва "да се бори" срещу отправяните му обвинения в сексуална агресия, които пречат на предизборната му кампания, предаде Франс прес.

"Ще кажа просто на Джо Байдън "изправи се и се бори", заяви милиардерът републиканец в интервю, публикувано от консервативен подкаст. Ако обвиненията не са верни, Байдън трябва да ги отрече, подчерта Тръмп, като напомни, че и срещу самия него са били отправяни подобни обвинения, които той определи като "абсурдни".

Това са първите коментари по този случай от американския президент, който има навика да обижда или провокира опонентите си. Медийното значение на случая обаче не спира да нараства от седмица насам, след като Тара Рийд отправи срещу Байдън обвинения в сексуално посегателство, извършено според нея през 1993 г. в коридор на Конгреса на САЩ от тогавашния сенатор. По-късно Байдън стана вицепрезидент на Барак Обама.

77-годишният политик отхвърля категорично подобни обвинения и заяви, че не знае защо те се появяват 27 години по-късно.

"Тези обвинения не са верни. Това никога не се е случило", каза Байдън. Той добави, че когато жени правят обвинения в посегателства, те трябва да бъдат чути, но "техните твърдения трябва внимателно да се разследват и проверяват".

В изявлението си Байдън отбеляза, че бивши негови главни помощници от времето, когато е бил в Сената през 1993 г. и когато според Тара Рийд е станал въпросният инцидент, отричат да са знаели за него. Според Рийд самата тя на времето се оплакала на тях.

Байдън отбеляза също така, че различни медии са разнищвали обвиненията на Рийд и не са успели да открият никакви бивши сътрудници, "които по някакъв начин да потвърдят нейните обвинения".

Чуват се все повече призиви към бившия вицепрезидент да отговори на обвиненията, отбелязва ДПА. Бившата сътрудничка за първи път повдигна въпроса още миналата година, но сега тя някак промени версията си и обвинението изглежда по-тежко.

Темата стана предмет на политически спекулации не само защото Байдън е вероятният кандидат за президент на демократите и съперник на републиканеца Тръмп, но и поради начина, по който лидерите на демократите се отнесоха към предишни подобни обвинения срещу върховния съдия Брет Кавано, когато той бе номиниран за този висок пост.

Рийд е сред поредицата жени, които са се оплаквали, че Байдън ги е целувал или опипвал по нетактичен начин, но нейното оплакване от директно сексуално посегателство се отличава от останалите, отбелязва агенцията.

mediapool.bg