Кламер БГ - Новини: Ким Чен-ун се появи публично, откри завод

Ким Чен-ун се появи публично, откри завод

Свят

|
Съб, 02 Май 2020г. 08:50ч.
Ким Чен-ун се появи публично, откри завод

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се появи публично за пръв път от 20 дни, съобщиха държавните медии в страната. Последно той бе видян на 12 април, което породи световни спекулации около смъртта му.

Последните информации от Северна Корея, показващи как лидерът реже лентичка на нов завод на 1 май, обаче не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

Запитан за появата на Ким Чен-ун, президентът на САЩ Доналд Тръмп каза пред журналисти, че все още не иска да ги коментира.

Според Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) Ким Чен-ун е открил нов завод за фосфорни торове, предадоха световните медии.

"Уважаемият висш ръководител другарят Ким Чен-ун лично преряза лентата, символизираща завършване на строителството", съобщава севернокорейската агенция. Тържественото откриване с участието на севернокорейския лидер се състояло в петък, по повод международния ден на трудещите се 1 май.

След като прерязал лентата, Ким е "махал с ръка на ликуващите строители и масите" от събрали се да наблюдават церемонията зрители, съобщава още КЦТА. Освен това севернокорейският лидер е направил обиколка на завода за фосфорни торове и е бил "информиран за процеса на производство".

Освен Ким на церемонията присъстваха и други високопоставени чиновници, включително сестра му Ким Йо-чен, съобщава Асошиейтед прес. Официалният вестник на КНДР "Нодон синмун" публикува снимки на лидера, който е облечен в черно и се усмихва, докато прерязва лентата.

Предишната публична поява на Ким Чен-ун беше на среща на севернокорейското Политбюро, която той председателства, отбелязва АФП. След като пропусна важните празненства на 15 април, в медиите се появиха множество въпроси дали севернокорейският лидер не е болен. Появиха се дори информации, че е мъртъв.

mediapool.bg