Кламер БГ - Новини: Лидерът на ДСИ Али Ахмети получи покана от прокуратурата на трибунала в Хага

Лидерът на ДСИ Али Ахмети получи покана от прокуратурата на трибунала в Хага

Свят

|
Пет, 24 Юли 2020г. 16:00ч.
Лидерът на ДСИ Али Ахмети получи покана от прокуратурата на трибунала в Хага

В момент на преговори за съставяне на паравителство лидерът на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети получи покана от прокуратурата на трибунала в Хага. Новината отекна като бомба в Северна Македония, пише скопският "Независен весник".

Макар лидерът на Демократичния съюз за интеграция да каза, че е повикан като свидетел по делото против президента на Косово Хашим Тачи за военни престъпления, неговата политическа и още повече преговорна позиция драматично е разклатена или, ако парафразираме думите на самия Ахмети, "Хага подряза крилете на орлите от ДСИ", отбелязва вестникът.

Дори да не е участвал по никакъв начин във военни престъпления, от октомври, когато ще започнат публичните изслушвания на свидетели в Хага и когато ще се бъдат оповестени обвиненията и доказателствата, неговата аура на миротворец ще бъде безвъзвратно изгубена, а дотогава ще завършат и преговорите за правителство.

Кой ще преговаря с политик с покана за Хага в ръцете, чието неприятно минало или поне миналото на неговите съратници и политически партньори се очаква да се върне под силния блясък на прожекторите, пита скопското издание.

mediapool.bg