Кламер БГ - Новини: САЩ изкупили 90% от запасите на лекарство, лекуващо коронавируса

САЩ изкупили 90% от запасите на лекарство, лекуващо коронавируса

Свят

|
Съб, 25 Юли 2020г. 09:48ч.
САЩ изкупили 90% от запасите на лекарство, лекуващо коронавируса

САЩ са изкупили 90% от световните запаси на лекарството "Ремдесивир", което се използва за лечение от коронавируса. Това обяви президентът Доналд Тръмп в петък в Белия дом, след като подписа указа, позволяващ да се намалят цените на лекарствата в страната.

"Моята администрация осигури контрола върху 90% от световните запаси на препарата "Ремдесивир", който има великолепно действие", каза Тръмп, предадоха световните агенции.

По-рано този месец "Гардиън" съобщи, че САЩ са изкупили цялото количество "Ремдесивир" за три месеца напред. Това означава, че в близко време нито една държава не може да закупи препарата в значителни количества, отбелязва британското издание.

Лекарството е разработено от американската биофармацевтична компания Gilead Sciences. Препаратът съкращава периода на оздравяване до четири дни.

По данни на "Гардиън" американската администрация е придобила над 500 000 дози. Това представлява 90% от препарата, който ще бъде произведен през периода юли-септември.

Обществени организации изразиха безпокойство от едностранните действия на САЩ.

Британският премиер Борис Джонсън, който беше критикуван за бавната си реакция срещу коронавирусната пандемия, призна, че е можел да направи някои неща по различен начин, предаде Ройтерс.

В изявление пред Би Би Си Джонсън обеща да има разследване за това как се е справил с кризата. Това обаче ще се случи след време, добави британският премиер.

"Може би имаше неща, които трябваше да направим различно, и разбира се, ще дойде време да разберем какво точно е трябвало да направим, или сме направили различно", каза Джонсън.

Според него това, което правителството не е успяло да разбере в ранния етап на пандемията, е обхватът на безсимптомното предаване на вируса между хората.

mediapool.bg