Кламер БГ - Новини: Великобритания вижда космически заплахи от Русия и Китай

Великобритания вижда космически заплахи от Русия и Китай

Свят

|
Нед, 26 Юли 2020г. 11:21ч.
Великобритания вижда космически заплахи от Русия и Китай

Великобритания ще подобри способността си да се справя със космическите заплахи от страна на Русия и Китай, заяви министърът на отбраната Бен Уолъс, цитиран от Ройтерс.

Великобритания заяви вчера, че е притеснена от руски сателитен опит, който включваше изстрелването на предмет, "имащ характеристики на оръжие".

"Тази седмица ни беше напомнено за заплахата за нашата национална сигурност от страна на Русия, с провокативния опит с подобен на оръжие предмет, изстрелян от сателит, който заплашва мирното използване на космоса", написа министърът във в. "Сънди телеграф".

Той добави, че Китай също представлява заплаха и "също разработва космически оръжия".

"Подобни действия само подчертават значението на преразглеждането (на външната политика и политиката в областта на отбраната и сигурността), което правителството извършва в момента", подчерта Уолъс.

Повод за коментара е проведеното на 15 юли от Русия изпитание на космически апарат, който според последвали изказвания на представители на САЩ и Великобритания има "оръжеен потенциал". В отговор от външното министерство на Русия обявиха, че провежданите изпитания не създават заплаха за останалите обекти в Космоса и не нарушават принципите на международното право. Според ведомството представителите на САЩ "отново се отипват да отвличат внимание на международната общественост от реалните заплахи в Космоса и да оправдаят предприемането на стъпки по разполагане на оръжия в космическото пространство, както и опит да си осигурят финансиране за тези цели".

mediapool.bg