Кламер БГ - Новини: Лидерът на БОЕЦ и журналисти са незаконно подслушвани

Лидерът на БОЕЦ и журналисти са незаконно подслушвани

България

|
Пет, 11 Авг 2023г. 14:25ч.
Лидерът на БОЕЦ и журналисти са незаконно подслушвани

Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев на протест пред Съдебната палата в София

Лидерът на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев обяви в петък, че е бил незаконно следен и подслушван в разгара на гражданските протести през лятото на 2020 година по искане на закритата вече Специализирана прокуратура. Разрешението е дадено от спецсъда, въпреки липсата на доказателства за извършени престъпления.

Съдебното разрешение е дадено от съдия Виржиния Петрова, която беше съдия по делото "КТБ", по което прокурор беше Иван Гешев, съобщи адвокатът на лидера на БОЕЦ Методи Лалов.

Георгиев показа публично и документите, които са установени при проверката на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Неправомерното подслушване и следене се е случвало в периода 22 юли 2020 г. – 22 ноември 2020 година. Само преди две години Бюрото за контрол на СРС обяви, че протестиращите не са подслушвани незаконно.

По това време на власт беше третото правителство на Бойко Борисов и "Обединени патриоти", а десетки хиляди българи протестираха с искане за оставката на кабинета и на тогавашния главен прокурор Иван Гешев. След падането от власт на правителството на Борисов стана ясно, че стотици граждани и опозиционни политици са били подслушвани в рамките на скалъпено дело за готвен държавен преврат, водено от спецпрокуратурата.

За целта на проследяването на Георги Георгиев е създадена оперативната разработка на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) под кодовото име "Боеца", както се разбра преди две години.

Подслушвани разговори на Георгиев с журналисти, включително на два пъти с журналистите от Франс прес Весела Сетова и Николай Дойчинов, както и от разследващите сайтове "Биволъ" и BIRD. За тези подслушвания се разбра още през 2021 година.

Сега Георгиев казва, че в деня, в който е говорил с журналистите от АФП, той е имал 17 разговора, но оперативният работник, който е извършвал подслушването, е свалил и анализирал само 5 от тях - всички са с журналисти.

ДАТО е контролирало неговите телефони, приложенията на телефона му и електронната кореспондеция.

Лидерът на БОЕЦ е уведомил стотиците хора, с които е говорил в този период, за да им каже, че и те са били обект на незаконно подслушване.

"Сред тях има и (разговори с) партийни лидери като Христо Иванов и Ивайло Мирчев“, каза Георгиев. Сред контролираните му комуникации има и такива с дипломати от пет посолства и с неговите адвокати, което е напълно недопустимо .

Оперативният работник от ДАТО е записал на хартия разговор на Георгиев, в който разказва как ще ходи до газопровода „Турски поток“, за да прави акции и прави протестни лагери.

"Ще заведем в рамките на 15 дни искова молба за обезщетение за вредите от неправомерното използване на СРС спрямо Георгиев", обяви неговият адвокат Методи Лалов.

mediapool.bg