Кламер БГ - Новини: Кирил Вътев откри ловния сезон: Бракониерите да са в затвора, а не в регистъра

Кирил Вътев откри ловния сезон: Бракониерите да са в затвора, а не в регистъра

България

|
Съб, 12 Авг 2023г. 09:28ч.
Кирил Вътев откри ловния сезон: Бракониерите да са в затвора, а не в регистъра

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев откри ловния сезон за пернат дивеч в Челопечене. Сн. БГНЕС

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев откри в събота сутринта ловния сезон за пернат дивеч в държавното горско стопанство "София" - до Ловна хижа квартал "Челопечене".

|“Да пожелаем наслука на ловците, да спазват всички мерки за безопасност и да завърши ловният сезон без нито един инцидент“, каза Вътев.

Има достатъчно добри и ясни инструкции. Ловът трябва да започва най-рано един час преди изгрев слънце и да завършва най-късно един час след залез слънце. Всички ловци са достатъчно добре подготвени“, каза Вътев и уточни, че преди всеки ловен излет се правят инструктажи.

2343 са новите ловци, успешно издържали изпитите за придобиване право на лов през месеците юни и юли, които за първи път през тази година ще участват в ловните излети. Те са част от около 120-те хиляди ловци, притежаващи членски карти и заверили билетите си за лов за 2023 година.

“Бракониерството е голям проблем не само за дивеча, то е голям проблем и за земеделските стопани. До момента в тези два месеца нямам получени сигнали за бракониери“, посочи министър Вътев и категорично заяви, че ако получат сигнали ще бъдат безкомпромисни. Бракониерите трябва да бъдат в затвора, а не в регистър, каза министърът, цитиран от БГНЕС.

Ловуването на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас, обикновена бекасина и друг пернат и дребен дивеч се извършва само през деня – един час преди изгрев, и един час след залеза на слънцето, напомнят от Изпълнителна агенция по горите. Груповият и индивидуален лов на дребен дивеч се извършва в събота и неделя, за гургулицата - само в събота. Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, до 8 гургулици, до 10 гривяка, горски бекаси и обикновени бекасини, до 3 големи белочели гъски, до 5 диви патици и до 2 фазана и токачки.

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, на ловни хрътки, както и на други средства и методи, нормативно недопустими при ловуване.

Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч, от чуждестранни ловци по линията на организирания туризъм се извършва в не повече от 3 от 7 последователни дни за един ловностопански район. Забранява се ловуването на местен дребен дивеч в едно и също ловище в два последователни дни.

mediapool.bg