Кламер БГ - Новини: Преместване на Паметника на Съветската армия засега нямало да стане тази година

Преместване на Паметника на Съветската армия засега нямало да стане тази година

България

|
Пет, 11 Авг 2023г. 15:31ч.
Преместване на Паметника на Съветската армия засега нямало да стане тази година

Преместването на Паметника на Съветската армия засега се спъва от липсата на документи и нуждата от допълнителни анализи. Сн. Mediapool

Обещаното от Областната администрация на София-град преместване на Паметника на Съветската армия нямало как да се случи до края на годината. Причините са липсващи документи за монумента и необходимостта от допълнителни анализи. По информация на Mediapool обаче ще се търси друг вариант за преместването на скулптурите от паметника в Музея на социалистическото изкуство. Причината е, че поне към момента идеята е това да се случи преди местните избори на 29 октомври.

Четете бюлетина Денят с Mediapool

Абонирайте се

В петък областната управителка на София Вяра Тодева съобщи през сайта на администрацията как се е развила до момента процедурата. От информацията става ясно, че то ще се забави.

"С оглед на времето, което се изисква за приключване на процедурата, към днешна дата областната администрация не може да се ангажира с конкретен срок за финализиране на проекта в рамките на тази година. Ще информираме обществеността за следващите стъпки", пише в съобщението.

Междувременно от началото на седмицата защитници на паметника от различни политически формации се втурнаха да го охраняват от евентуално събаряне.

Нови анализи

Както и Mediapool писа, една от причините за забавяне на процедурата е, че от Националната галерия, която отговаря за Музея на социалистическото изкуство, са обяснили, че преместването на фигурите ще е възможно "след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи".

"Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект", пише в съобщението от петък. В него се казва още, че "не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника - данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на Паметника на Съветската армия".

Липсващи документи

Областната администрация поиска преди седмица документите за изграждането на проекта от Столичната община. От там обаче отговорили, че "необходимите книжа не са открити след извършена служебна проверка в технически архив на направление "Архитектура и градоустройство", както и че има допустима процедура по възстановяването им".

"Обърнато е и внимание на издадената заповед на главния архитект на столицата от март тази година за премахването на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника, както и ограничаването на достъпа до обекта", пише още в съобщението.

От администрацията предприемат "необходимите действия за възстановяване на проектната документация на паметника, както и за изследване на възможността скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани на територията на Националната галерия".

От Столичната община обясниха за Mediapool, че възстановяването на строителните книжа става след архитектурно заснемане и конструктивна експертиза.

До момента не е правено цялостно обследване на паметника, а само на облицовъчните плочи, което показа, че те са опасни. Именно затова и общината излезе с предписание да бъдат премахнати, а достъпът до паметника - ограничен. Не е ясно дали Вяра Тодева смята да се съобрази с това.

През 2021 г. кметът на район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че паметникът не е в добро конструктивно състояние и областната администрация търси 390 000 лева, за да го укрепи. Това така и не се случи.

mediapool.bg