Кламер БГ - Новини: Лидерите на Франция, Катар и Египет разговаряха за взетите заложници от "Хамас"

Лидерите на Франция, Катар и Египет разговаряха за взетите заложници от "Хамас"

Израел

|
Нед, 19 Ноем 2023г. 09:18ч.
Лидерите на Франция, Катар и Египет разговаряха за взетите заложници от "Хамас"

Лидерите на Франция, Катар и Египет разговаряха за взетите заложници от

Президентът на Франция Еманюел Макрон разговаря по телефона с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани и президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси относно преговорите за освобождаване на заложници, държани от "Хамас" в ивицата Газа, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Елисейския дворец.

Тримата лидери са направили преглед на ситуацията във връзка със заложниците и с действията, предприети за тяхното освобождаване, казва Френското президентство, цитирано от БТА.

Макрон е припомнил, че освобождаването на заложниците, сред които има и 8 французи, е абсолютен приоритет за страната му. Той е настоял за незабавното освобождаване на тези хора.

Макрон е повторил и нуждата от незабавно примирие, което да доведе до прекратяване на огъня, защото цивилните жертви в Газа стават все повече и все повече училища и болници са бомбардирани.

Тримата държавни глави са обсъдили и координацията за отправяне на хуманитарна помощ за населението на Газа.

Разговорът се е провел в момент, в който министърът на въоръжените сили на Франция Себастиан Льокорню беше на обиколка в Близкия изток. Той посети Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар и накрая Израел, където се срещна и с близките на заложниците.

mediapool.bg