Кламер БГ - Новини: “Хамас“ е екзекутирал израелска заложничка в болница “Шифа“

“Хамас“ е екзекутирал израелска заложничка в болница “Шифа“

Израел

|
Пон, 20 Ноем 2023г. 13:16ч.
“Хамас“ е екзекутирал израелска заложничка в болница “Шифа“

Газа, сн. ЕПА/БГНЕС

Израел заяви, че е групировката "Хамас" е екзекутирала пленена военнослужеща, а двама чуждестранни заложници са били държани на мястото, което в центъра на опустошителната шестседмична офанзива на израелските сили, съобщи Ройтерс.

От болница "Аш Шифа", която доскоро беше убежище за десетки хиляди бягащи от войната палестинци, бяха евакуирани пациентите и персоналът, откакто миналата седмица израелските войски нахлуха в нея, за да унищожат скрити съоръжения на "Хамас".

Израел също така издирва около 240 души, които "Хамас" отвлече в Газа след трансграничната атака на 7 октомври, която предизвика войната.

Една от тях е 19-годишната новобранка в израелската армия Ноа Марсиано, чието тяло беше намерено близо до болницата миналата седмица.

"Хамас" заяви, че тя е загинала при израелски въздушен удар, и публикува видеоклип, който изглежда показва трупа ѝ с рана на главата.

Израелските военни заявиха, че съдебномедицинската експертиза е установила, че тя е получила незастрашаващи живота наранявания при такъв удар, съобщи БТА.

"Според разузнавателна информация - солидна разузнавателна информация - Ноа е била отвлечена от терористи на "Хамас" зад стените на болница "Шифа".

Там тя е била убита от терорист на "Хамас", заяви главният говорител контраадмирал Даниел Хагари. Той не даде подробности.

В телевизионния си брифинг Хагари заяви, че въоръжени лица от "Хамас" са довели в "Аш Шифа" и един непалец и един тайландец, които са сред чуждестранните работници, заловени при нахлуването на 7 октомври. Той не назова имената на двамата заложници.

Израел разположи танкове край болница в Северна Газа

Израелски танкове са били разположени около болничен комплекс в северната част на ивицата Газа, където са били убити 12 души, а десетки са били ранени, съобщи здравното министерство на анклава, цитирано от Ройтерс.

Информацията беше разпространена в момент, в който има индикации за предстоящо временно преустановяване на сраженията, коментира Ройтерс.

Към момента няма потвърждение от израелска страна за разполагането на танкове в района на Индонезийската болница, но по информация палестинската информационна агенция УАФА комплексът е бил подложен на артилерийски обстрел.

Индонезийската болница е изградена през 2016 г. с дарения от индонезийски неправителствени организации. Тя е сред многото лечебни заведения в ивицата Газа, които бяха принудени да прекъснат дейността си. Но говорителят на палестинското министерство на здравеопазването Ашраф ал Кидра каза, че в сградата все още има около 700 души, сред които медици и ранени хора.

Междувременно в другия край на управляваната от "Хамас" ивица Газа, са били убити най-малко 14 палестинци при израелски въздушни удари по жилищни сгради в град Рафах, който се намира близо до границата с Египет, съобщиха представители на здравните служби.

Израелската армия разпространи изявление, съпроводено от кадри, на които се виждат въздушни удари и претърсвания на жилища от сухопътни части. В изявлението се посочва, че са били убити трима командири от "Хамас" и отряд палестински бойци, без да се посочва конкретна локация.

Международната организация "Лекари без граници" днес съобщи, че броят убитите в болницата "Насър" в южния град Ханс Юнис, е достигнал 70, допълва ДПА.

Седмици наред Израел настояваше палестинските цивилни да се преместят в южната част на анклава, за да избегнат тежките боеве на север, като твърдеше, че тази мярка е свързана с тяхната безопасност. Израелският министър на отбраната Йоав Галант обаче в събота заяви, че военните действия в ивицата Газа скоро ще бъдат разширени в южна посока, пише още ДПА.

По данни на ООН само вчера 20 000 души са се отправили на юг. Повечето от хората са пътували с магарешки каруци и автобуси, а някои и пеша.

Понастоящем повече от 1,7 милиона души (около три четвърти от жителите на анклава) са вътрешно разселени.

Въпреки продължаващите сражения между "Хамас" и израелските Сили са отбрана, представители на САЩ и Тел Авив заявиха, че има съществен напредък към споразумение за освобождаване на израелски заложници, припомня Ройтерс.

mediapool.bg