Кламер БГ - Новини: Египет вижда в конфликта в Газа "бомба със закъснител" за региона

Египет вижда в конфликта в Газа "бомба със закъснител" за региона

Израел

|
Съб, 28 Окт 2023г. 16:29ч.
Египет вижда в конфликта в Газа "бомба със закъснител" за региона

Египетският президент предупреди за разрастване на конфликта, сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси предупреди днес да не се допуска разширяване на конфликта в Газа, тъй като това заплашва да превърне района в "бомба със закъснител", предаде Ройтерс, цитирана от БТА в неделя.

Ас Сиси каза също, че суверенитетът на страната му трябва да бъде зачитан, след като вчера въоръжените сили прехванаха дронове, навлезли във въздушното пространство на Египет. Израел съобщи, че той е бил мишена на дроновете, обвинявайки за изпращането им подкрепяното от Иран бунтовническо движение на хусите в Йемен.

Египетските военни заявиха, че безпилотните самолети, разбили се на територията на египетските градове Таба и Нуейба близо до израелската граница и ранили шестима души, са дошли от южната част на Червено море. Те не казаха кой ги е изпратил.

"Предупредих за разрастването на конфликта, независимо откъде идва. Регионът ще се превърне в бомба със закъснител, която ще засегне всички нас", заяви на конференция Ас Сиси. "Египет е суверенна държава и нейният суверенитет и позиция трябва да бъдат зачитани... Египет е силна държава и е неприкосновен", подчерта той.

Миналата събота египетският президент свика среща на върха за мир и призова за допускане на хуманитарна помощ в Газа, за освобождаване на заложниците и за прекратяване на огъня в конфликта между Израел и "Хамас".

mediapool.bg