Кламер БГ - Новини: Олаф Шолц защити решението на Германия да се въздържи за резолюцията на ООН за Газа

Олаф Шолц защити решението на Германия да се въздържи за резолюцията на ООН за Газа

Израел

|
Пон, 30 Окт 2023г. 13:46ч.
Олаф Шолц защити решението на Германия да се въздържи за резолюцията на ООН за Газа

Олаф Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц защити решението на Германия да се въздържи при гласуването на резолюцията за Газа в Общото събрание на ООН, предаде ДПА.

Германия "работи усилено, за да се стигне до решение в Общото събрание на ООН, което е реалистично спрямо ситуацията", заяви Шолц по време на посещение в Нигерия. "Тъй като не успяхме, се въздържахме", каза той. Основният въпрос в преговорите беше да не се пренебрегва фактът, "че това беше агресия, брутална убийствена агресия на "Хамас", при която бяха убити много хора, деца, бебета, дядовци и баби само заради терористична атака", подчерта Шолц. "Това не може да бъде прието и ние много ясно ще подкрепим Израел да защити собствената си сигурност".

Резолюцията на ООН, приета в петък с мнозинство от две трети, осъжда насилието срещу израелски и палестински цивилни, призовава за незабавно и безусловно освобождаване на всички "незаконно задържани" хора и настоява за безпрепятствен хуманитарен достъп до ивицата Газа. Тя също така призовава за "незабавно постоянно и устойчиво хуманитарно прекратяване на огъня", което да доведе до "прекратяване на военните действия". Текстът не включва недвусмислено осъждане на терора на "Хамас" като причина за войната.

Сто и двадесет държави гласуваха за резолюцията, 45 се въздържаха, включително България, а 14 бяха против. Западните държави от Европейския съюз и Г-7 не намериха обща позиция. Докато Франция и Испания гласуваха "за", Германия, Великобритания и Италия се въздържаха. САЩ, заедно с няколко по-малки държави от ЕС като Австрия, Чехия и Унгария, гласуваха против резолюцията.

mediapool.bg