Кламер БГ - Новини: Лена Бориславова: Пеевски се прави на говорител на кабинета, за да провокира

Лена Бориславова: Пеевски се прави на говорител на кабинета, за да провокира

България

|
Пет, 13 Окт 2023г. 20:50ч.
Лена Бориславова: Пеевски се прави на говорител на кабинета, за да провокира

Лена Бориславова коментира злободневните теми, сн. БНР

Вотът на недоверие имаше две функции - да уреди безплатно ефирно време за партиите, които са организатори както на протестите, така и на самия вот на недоверие, и да се изговорят отново защитните тези на пропутинските фактори в енергетиката. Това смята Лена Бориславова от "Продължаваме промяната", която беше началник на кабинета на бившия премиер Кирил Петков.

"Те дори си позволиха да пожелаят на българския народ тежка зима, за да се види колко е страшно без тези руски икономически интереси в сферата на енергетиката", посочи тя.

ПП и ДБ често са оставяни сами да водят тези битки, които не са популярни и са трудни за разбиране от засегнатите лица, въпреки че са неизбежни, каквито са дебатите в сектор "Енергетика", каза още Бориславова в предаването "РадиоТочка" на БНР.

Ако предизборните обвинения на Борисов бяха верни, тряваше днес да ни бутне

"В навечерието на местни избори сме и Борисов прави избори. Той си позволява да критикува правителството. В същото време знае, че не може да го бутне преди местния вот. Ако дори частица от това, в което ни обвиняваше по време на предизборните си обиколки, беше вярно- че хазната е празна и държавата е зле финансово, неговата партия днес не трябваше да гласува по този начин. Или на Борисов не му пука за задлъжнялостта на държавата, или нищо от това не е вярно, но трябва да каже нещо на електората си", каза още началникът на кабинета на бившия премиер Кирил Петков..

Държавата е финансово стабилна - покриваме дефицита от 3%, имаме над 10 милиарда като резерв, посочи Бориславова.

Тя коментира възможността при ротацията да бъдат посочени и министри от ДПС.

Няма бетонирани министерски постове

"Имаме разбирателство с Мария Габриел. Тази сглобка функционира заедно с ГЕРБ. Министри се предлагат от тези две формации. Любопитно ми е по какъв критерий господин Борисов преценява дали един министър се справя добре, или не. Интересно ми е как на тях са отговаряли министри като Дани Кирилов и Вежди Рашидов. Важно е да се стъпи на качествени измерители и критерии, когато се прави оценка. ПП ще направи такава за работата на министрите. Никое министерско място не е бетонирано за дадено лице. Важно е да имаме резултати", смята тя.

Не съм съгласна да направим кабинет с "опитни кадри и професионалсти“, каквито постоянно ни се предлагат от ГЕРБ, посочи обаче Бориславова.

По думите й това, че депутатът от ДПС Делян Пеевски изглежда като говорител на правителството, е част от опита му да провокира.

Пеевски дразни поддръжниците на ДБ и ПП

"Той провокира онези поддръжници на ДБ и ПП, които години наред са били против управлението на ГЕРБ с ДПС. В момента генерирането на тези визуализации, дори физически по-близо до наши представители, имат тази основна цел. Нито ГЕРБ, нито ДПС имат интерес в навечерието на местни изборите правителство, доминирано от ПП-ДБ, да изглежда добре. Хората трябва да следят дали се движим по програмата, заради която са ни изпратили в НС. Не сме приели нито един законопроект, който да не отговаря на предизборната ни програма. По ключови решения господин Борисов не се появява и не участва, за да може друг партиен лидер да бъде записан, застанал по-близо до ПП-ДБ. Докато се правят верните неща, ние няма с какво да противодействаме на подобен начин на работа", коментира още тя.

Според нея работната среда е враждебна и "има силно противодействие на кръгове, които не искат да се промени статуквото".

mediapool.bg