Кламер БГ - Новини: Лекарският съюз иска двойно по-малко хоспитализации, но на по-високи цени

Лекарският съюз иска двойно по-малко хоспитализации, но на по-високи цени

България

|
Четв, 27 Окт 2022г. 20:49ч.
Лекарският съюз иска двойно по-малко хоспитализации, но на по-високи цени

Д-р Иван Маджаров

Предвидените в бюджета на Здравната каса хоспитализации да бъдат редуцирани наполовина: от 2.2 млн. сега до около 1 млн. годишно в следващите няколко години. За това се обяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в коментар на актуални теми около финансирането на здравната система през тази и следващата година. По думите му за догодина трябва да се заложат под 2 млн. хоспитализации, тъй като в противен случай болниците не могат да усвоят предвидения бюджет за болнична помощ. Според съсловната организация хоспитализациите трябва да са по-малко, но да са по-добре финансирани и да осигуряват по-качествено лечение.

Маджаров цитира данни, според които към края на септември болниците отчитат 1.4 млн. приема и до края на годината при свръх усилия ще бъдат достигнати 1.8 млн. приема.

"Нашето предложение е хоспитализациите да намаляват и да достигнем до около 1 млн. годишно. Тогава ще имаме добре финансирани през цените на пътеките пациенти, които като влязат в болница няма да ги изритват навън, а ще ги лекуват колкото трябва", коментира Маджаров. Той коментира, че в момента липсват предложения от страна на НЗОК за финансиране на удължен болничен престой, например за пациентите с инсулт. Сега по-дългият престой формира загуби за болниците и директорите на болници притискат лекарите да изписват пациентите след минимално пролежаване.

Маджаров не вижда особени рискове за системата от това, че ще започне работи догодина в условия на удължено действие на тазгодишния бюджет.

"Ще се работи три месеца с тазгодишния бюджет и след това ще приемат нов, в който, ако са разумни, ще можем да върнем със задна дата новите цени (на медицинските дейности бел. ред.), които предстои да договорим“, коментира Маджаров.

Той съобщи, че засега няма напредък в преговорите между БЛС и НЗОК за повишаване на цените на клиничните пътеки с между 12% и 20% до края на тази година, за да не останат неусвоени от болниците пари, които ще се върнат в бюджета (повече по темата четете ТУК).

Във вторник другата седмица ще има нова среща по темата.

До 10-15 дни БЛС ще има резултати от възложения на икономисти анализ за остойностяването на лекарския труд, който ще внесе в работната група към МЗ, която бе сформирана от служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев. В документа е разписано, че заплащането на лекарите и на медицинските сестри трябва да включва компоненти като квалификация, резултати от лечението и др, обясни Маджаров.

Той очаква, че върху този анализ ще стъпи остойностяването на лекарския труд и тогава ще може да се заложи аргументиран ръст в цените на конкретни клинични пътеки.

По думите на Маджаров от анализа се вижда още, че в някои региони болниците не могат да се издържат само със заработеното от клинични пътеки и ще е необходима друга интервенция на тези места.

mediapool.bg