Кламер БГ - Новини: Легeндарният шеф на "Трамкар" Христоско Вретенаров пак влиза в затвора

Легeндарният шеф на "Трамкар" Христоско Вретенаров пак влиза в затвора

България

|
Ср, 01 Дек 2021г. 16:38ч.
Легeндарният шеф на "Трамкар" Христоско Вретенаров пак влиза в затвора

Христоско Вретенаров

Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила 7-месечната ефективна присъда срещу легендарния бивш шеф на столичното общинско дружество "Трамкар" Христоско Вретенаров. През 2012 г. той вече беше осъден ефективно на 2 години и половина затвор за източването на "Трамкар", след като чинно беше документирал и признал престъплението си.

Само три години по-късно срещу него отново започна наказателно дело. Този път заради решението му да изнудва любовницата си за пари. Бившият общински шеф поискал от пострадалата Маргарита Д., с която се познавали от 15 години, сумата от 7000 лева, за да не й "съсипе бизнеса" и да не разкаже на съпруга й за интимните им отношения.

Жената опитала да "купи спокойствието си", давайки на Вретенаров 3500 лева пред свидетел в столично заведение. Той обаче продължил да я тормози за остатъка от поисканата сума, преследвайки я в градския транспорт и тормозейки я по телефона. След като Вретенаро й дал срок от три дни, за да му даде остатъка от парите, тя подала сигнал в полицията.

Пет години след този случай Вретенаров отново е в затвора и ще трябва да възстанови сумата от 3500 лева на Маргарита.

Присъдата му е "само" 7 месеца зад решетките, защото делото срещу Вретенаров е продължило твърде дълго. Максималният размер на предвиденото наказание за изнудване е пет години затвор.

Първото дело срещу Вретенаров за източването на "Трамкар" доби трагикомичен характер, след като той дори призна вината си пред тогавашния кмет Бойко Борисов, прокуратурата и съда. Въпреки всичко това процесът не успя да приключи в продължение на 5 години.

При последното разглеждане на делото "Трамкар" пред ВКС Вретенаров чистосърдечно обяви, че тези пари не са били предназначени за него, а за рушвети. Той стана известен като единствен по рода си престъпник, който надлежно е описвал всяко едно присвояване на пари от касата на източвано дружество.

По време на първите заседания по делото защитникът му Димитър Вълчев коментира, че в дългогодишния си опит като адвокат за пръв път среща човек, който толкова искрено иска да се самоуличи в престъпление.

В продължение на няколко години Вретенаров бе най-високопоставеният осъден от българската съдебна система, който властите отчитаха пред Европейската комисия.

mediapool.bg