Кламер БГ - Новини: Столична детска градина е затворена заради менингит, починало е дете

Столична детска градина е затворена заради менингит, починало е дете

България

|
Четв, 02 Дек 2021г. 11:41ч.
Столична детска градина е затворена заради менингит, починало е дете

Снимката е архивна

Шестнадесет деца в 37-ма детска градина "Вълшебство" в София са инфектирани с бактериален менингит. Едно от децата на 5 годинки е починало. Детската градина е затворена, съобщи директорката Гергана Петрова.

Към момента нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме носители на бактерията, каза тя пред БНТ.

Общо в детската градина се обучават 307 деца.

Миналия петък майката на първото инфектирано дете се обади на учителката и ни уведоми, че то е починало, допълни Гергана Петрова.

"Детето повърна, вдигна висока температура за много кратко време. Своевременно информирахме родителите. Те много бързо реагираха и ги насочихме към личен лекар", разказа директорката.

Веднага са били уведомени всички родители, чиито деца имат потенциален контакт с някаква бактерия.

Извършена е пълна дезинфекция на сградата, на общите площи. Всички родители са уведомени, изпълнени са указанията на здравните власти, каза директорката на детската градина.

"Ние не знаехме каква е бактерията, имахме указания за някаква бактерия", каза Петрова.

На 29 ноември от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) са били взети проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете.

Изследванията, направени от Националния център по заразни и паразитни заболявания, са показали, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на Neisseria meningitidi (менингокок). Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

На 30 ноември директорът на детската градина е изпратил резултатите на всеки от родителите на изследваните до момента деца. На родителите е било предоставено и допълнително разяснение, изготвено от консултанта на Столична община проф. Тодор Кантарджиев.

Според родителите на няколко от заразените деца, починалото дете е било връщано от няколко лечебни заведения, преди окончателно да бъде хоспитализирано.

Родители се оплакаха от лошо отношение към приема на децата им в Инфекциозна болница и настояха здравният министър Стойчо Кацаров да вземе отношение по случая.

В Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев“ в София, където детето е починало, е направена вътрешна проверка по случая,

съобщи директорът й д-р Благомир Здравков. По думите му е направено всичко, за да бъде спасено починалото от менингит дете и са извършени всичик реанимационни мероприятия.

"Ние сме пуснали писмо към Агенцията „Медицински надзор“. Да дойдат, да проверят всичко, абсолютно неетично е и спрямо семейството и родителите и спрямо всички участвали в диагностиката и лечението да се оповестяват тези данни публично на този етап“, посочи той.

Очакват се резултатите от аутопсията на детето. Министерството на здравеопазването също е разпоредило проверка, съобщиха от там.

mediapool.bg