Кламер БГ - Новини: Към България нямало искане за още кораби на НАТО в Черно море

Към България нямало искане за още кораби на НАТО в Черно море

България

|
Нед, 09 Дек 2018г. 13:36ч.
Към България нямало искане за още кораби на НАТО в Черно море

Няма искане към България за засилено военно присъствие в региона, има към Турция, което е проверка на САЩ доколко Турция е реален партньор в НАТО. Това коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНР в неделя

"Към България няма искане за засилване на присъствието на чужди кораби в нашите пристанища

НАТО присъства в Черно море в рамките на държавите членки Турция, България, Румъния", посочи Каракачанов, след като преди дни заради агресивните действия на Русия срещу Украйна - незаконното присъединяване на Крим, арестуваните украински моряци в Азовско море - НАТО предприе най-голямото повишаване на готовността си от края на Студената война.

В петък пък премиерът Бойко Борисов коментира в парламента, че влизането на кораби на НАТО в Черно море от една стана и на толкова могъщ руски флот - от другата страна, "неминуемо ще доведе до голяма криза".

"Всички черноморски страни са заинтересовани от туризъм и газопроводи, а не от военни сблъсъци. От сблъсъка в Азовско море имат интерес и руският президент, и украинският президент по вътрешнополитически причини“, заяви сега Каракачанов.

Вицето недоволен от желание за компромиси в София и от шикалкавене на Скопия

Той продължи и коментарите си от предишния ден за уреждането на общата история с Македония, когато заплаши да спре Скопие за ЕС, ако продължават спекулациите по линия на общата история.

В неделя Каракачанов изрази недоволство от липсата на напредък в работата на сформираната за целта българо-македонската комисия.

"От година и половина тази т.н. комисия на практика няма никакъв напредък. От българска страна има желание да се правят компромиси, което според мен е недопустимо, а от македонска стана има желание да се шикалкави“, каза той. Министърът даде за пример твърдения, че цар Самуил воювал и срещу България.

В същото време той заяви, че не съжалява за договора и го определи като крачка напред. "Има много ясни клаузи в договора за приятелство с Македония, но в Скопие трябва да престанат да фалшифицират историята", заяви Каракачанов, според когото Скопие трябва да промени манталитета си, тъй като Македония не би трябвало да влиза в НАТО с този манталитет.

"Като лидер на ВМРО, човек и историк и българин имам право на свое мнение и ще го защитавам“, допълни Каракачанов, но уточни, че не ангажира с това правителството.

Македания смята, че се създават отрицателни нагласи

По-рано през деня македонското министерство на външните работи излезе с декларация, според която думите на Каракачанов са отлична възможност за контра-отговор и създаване на отрицателни нагласи, които ще ни отдалечат едни от други и ще създадат враждебност вместо приятелство.

"Подписахме Договор за приятелство. Ще изграждаме приятелство, но това означава взаимно уважение“, както и „уважение и за интересите на съседа“, се казва още в декларацията.

„Република Македония ще продължи и в бъдеще активната си, конструктивна и добросъседска политика, която е в духа на Договора с България и европейските ценности, които зачитат и двете страни“, пише в текста, цитиран от БГНЕС.

Пред националното радио лидерът на ВМРО се спря и на ролята на помирител в националистическата коалиция "Обединени патриоти“.

Комшиите не уважават семейство, в което има скандали

"В политиката, особено когато си в коалиция, трябва да се съобразяваш с партньорите, за да няма драми. Синята каска, обаче, вече я подарих на премиера Борисов. Който не е разбрал, че подобни крамоли са вредни, няма да разбере нищо и следващата година. Може ли в едно семейство да има скандали и комшиите да го уважават? Вместо да убеждаваме ГЕРБ, се разправяме със себе си“, каза Красимир Каракачанов.

Според него "няма драми в правителството и от друга страна - между нас и ГЕРБ“, както и "излишни приказки и спорове са кой ще бъде евродепутат и кой – не“ - вътре в коалицията на Партиотите.

Каракачанов определи евродепутата на своята партия Ангел Джамбазки като най-активния български евродепутатт. Според него той е най-подходящ за водач на листата в предстоящите догодина евроизбори, но дали ще е така ще реши заедно коалицията. Твърди се, че раздорът сред националистическите партньори се дължи и на искането на лидера на "Атака" Волен Сидеров" да оглави

тази листа.

Каракачанов е за министерство за българите в чужбина

Вицепремиерът се спря и на скандалите с арестите на върха в Държавната агенция за българите в чужбина, която е под негово пряко подчинение, а от години ВМРО кадрува в нея, провокирали премиеря Бойко Борисов да нареди закриването й.

България не е дефинирала ясно каква е нейната политика спрямо българите в чужбина, отбеляза Каракачанов и посочи, че е необходима ясно разписана държавна политика. Има четири милиона българи в чужбина, напомни Каракачанов и допълни, че за тях е необходимо специално министерство. Същата теза изказаха и депутати на "Обединените патриоти" и ДПС на заседание на ресорната парламентарна комисия.

"Не ме е страх, но не ми се правят предсрочни избори. Уморително е и губене на време за държавата", отговори Каракачанов на въпрос за евентуални предсрочни избори.

mediapool.bg