Кламер БГ - Новини: Зоран Заев: България не е търсила съдействието ни за търговията с паспорти

Зоран Заев: България не е търсила съдействието ни за търговията с паспорти

България

|
Нед, 09 Дек 2018г. 15:22ч.
Зоран Заев: България не е търсила съдействието ни за търговията с паспорти

България не е търсила съдействие на македонските власти по разследването за продажбата на български паспорти. Това съобщи пред български журналисти в Лисабон македонският премиер Зоран Заев, който е в португалската столица зарази конгреса на Пъртиятана европейските социалисти.

Скандалът с арестите на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и още 19 служители на ведомството заради издаване на фалшиви удостоверения за български произход на кандидати за гражданство избухна в края на октомври.

По случая бяха повдигнати обвинения, чеха се съмнения, че ВМРО покровителства търговия, премиерът Бойко Борисов нареди да се мисли как да се закрие агенцията, но депутати от Обединените патриоти и ДПС, а в неделя и вицепремиерът но ВМР Красимир Каракачанов обявиха, че агенцията не само не трябва да се закрие, ада прерасне в министерство.

"За нас е ясно, че много македонци имат български паспорти и ние имаме българи в Македония. Нямаме проблем, но ако нещо е било незаконно, България ще си го установи”, каза Заев.

Той коментира и даденото от Унгария убежище на бившия македонски президент Никола Груевски: "Ние сме много изненадани. Но ни е много приятно, че всички европейски държави също са изненадани. В Македония една от най-сериозните реформи е в областта на правосъдието. Цялата система е под наблюдението на Европейската комисия и при прозрачен процес е ясна присъдата на Груевски. Даването на убежище от страна на Унгария за нас е наистина неприемливо. Защото нито един закон, включително и по унгарските, не е допустимо да се дава убежище, когато вече има произнесена присъда”, посочи македонският премиер. Той изрази надежда, че Унгария ще преразгледа решението си и ще отговори на исканията ни да върне Никола Груевски да си излежи присъдата.

Македонският премиер каза още, че през януари парламентът трябва да приеме окончателно промените в конституцията за името Северна Македония. "Вярвам, че ще се осигури две трети мнозинство за приемането на промените в конституцията и че парламентът ще осигури единството на Македония. Ставаме европейска, нормална държава и с реформите се надявам да станем 30-а членка на НАТО, а през юни следващата година да започнем отварянето на главите от преговорите за ЕС", коментира Заев.

mediapool.bg