Кламер БГ - Новини: Към 50 000 нуждаещи се ще получават топъл обяд от януари

Към 50 000 нуждаещи се ще получават топъл обяд от януари

България

|
Пон, 28 Дек 2020г. 11:29ч.
Към 50 000 нуждаещи се ще получават топъл обяд от януари

От началото на януари 2021 г. се очаква около 50 000 души да бъдат подкрепени чрез процедурата "Топъл обяд в условия на пандемията от Covid-19, съобщи социалното министерство.

В края на декември изтича първият етап за кандидатстване на общините и районите на общини с проекти, които ще се финансират по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане. В периода 1-31 януари 2021 г. е вторият етап за подаване на заявления.

Осигуряването на топъл обяд стана възможно, след като управляващият орган на програмата - Агенцията за социално подпомагане, получи право за наддоговаряне на бюджета на оперативната програма за храни. Тя се финансира от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се и от държавния бюджет. Допълнителните средства са от инициативата на Европейския съюз в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19.

Още около 5800 души, попаднали в тежка ситуация, ще бъдат подпомогнати с пакети с хранителни продукти от първа необходимост по оперативната програма за храни като част от допълнителни целеви групи.

Раздаването на 138 тона хранителни продукти ще започне през януари 2021 г. Идентифицираните хора с ниски доходи или попаднали в затруднена ситуация ще бъдат включени в групите приоритетно, в зависимост от наличните количества продукти в съответните области.

mediapool.bg