Кламер БГ - Новини: Борисов разпореди и Мангъров да се имунизира публично, доцентът отказа

Борисов разпореди и Мангъров да се имунизира публично, доцентът отказа

България

|
Пон, 28 Дек 2020г. 15:13ч.
Борисов разпореди и Мангъров да се имунизира публично, доцентът отказа

Премиерът Бойко Борисов се похвали в понеделник, че е говорил с ръководителя на Covid-клиниката в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров и е разбрал от него, че е готов да се ваксинира. Министър-председателят препоръча това да стане публично, за да се убедят хората, че и доцентът, който е критик на официалната линия за противодействие на пандемията, подкрепя кампанията за ваксиниране.

"Даже и с Мангъров говорих, и той ще се ваксинира. И него го ваксинирайте публично, защото ми каза, че е 100% "за" ваксинирането", заяви Борисов, обръщайки се към министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Борисов подчерта, че поддържа контакти и с "двата лагера" в медицинските среди по темата Covid-19.

Мангъров: Няма да се ваксинирам, имам антитела

Малко по-късно обаче доцентът заяви пред няколко медии, че няма да се ваксинира срещу коронавируса. Причината била, че има антитела, тъй като изкарал вируса безсимптомно.

Атанас Мангъров бе цитиран в последните седмици да твърди, че проблемът при ваксините срещу коронавируса не са алергичните реакции, а фактът, че не е ясно какъв е онкогенният потенциал на тези ваксини – тоест дали на по-късен етап те не биха могли да доведат до онкологични промени, или пък чуждите белтъци – до автоимунни заболявания. Според доцента това не са неща, които могат да се установят за три или четири месеца. Доскоро той смяташе, че ваксините трябва да се приложат само за най-рисковите за тежко протичане на болестта групи хора.

В понеделник обаче се оказа, че инфекционистът все пак подкрепя ваксинацията и действително е говорил с премиера по темата. "При положение че имам антитела, както и премиерът, който също изкара това заболяване, няма нужда да се ваксинираме. Но ако той и аз не бяхме карали вируса, аз щях да го посъветвам да се ваксинира", посочи Мангъров пред "24 часа". Той сподели, че и за момент не е почувствал неразположение или някои от типичните симптоми, което значи, че е в групата на онези 80% от населението, което изкарват заразата безсимптомно.

Пред БНТ инфекционистът дори призова хората да се имунизират. "Хората, които не са изкарали, особено хората, които са на възраст и имат едно или няколко придружаващи заболявания, бих препоръчал да се ваксинират", посочи той. "Ние с премиера водихме дълъг разговор навръх Коледа, в който му обясних как стоят нещата. Хора като него, които са изкарали заболяването и хора като мен, които имат антитела, няма нужда да се имунизират. Това няма да бъде имунизация, а само набоцкване. Целта на ваксинацията е да се създаде колективен имунитет срещу коронавируса. Ако не бях изкарал болестта, щях да се ваксинирам, но имам антитела", уточни доц. Мангъров.

Премиерът: Ваксинирането е като санирането

Междувременно Борисов направи своя прогноза за развитието на ваксинационната кампания, черпейки от богатия си опит със санирането.

"Ще видите, че ваксината ще стане като санирането – в началото минаваха емисари и плашеха, че като се санират блоковете, че ще им се вдигнат данъците, ще им ги купи някой, ще им ги продаде. А сега кметовете само за това питат – кога ще продължи санирането. Същото ще стане и с ваксината. Сега се уповаваме на Европейската агенция по лекарствата и на Европейската комисия. Все повече информация ще давате на хората. Ще дойдат различни ваксини. Ще видите, че процентът ще го достигнем", смята министър-председателят.

Той се ангажира с осигуряването на скенер и изграждането на параклис в столичната болница "Св. Анна".

mediapool.bg