Кламер БГ - Новини: Русия изгони помощник военния аташе от българското посолство в Москва

Русия изгони помощник военния аташе от българското посолство в Москва

България

|
Пон, 28 Дек 2020г. 17:29ч.
Русия изгони помощник военния аташе от българското посолство в Москва

Руската федерация обяви за персона нон грата подполковник Митко Борисов, помощник военен аташе към българската дипломатическа мисия в Москва, съобщи руското външно министерство.

МВнР в София потвърди, че българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил поканен в понеделник в руското Министерство на външните работи. Там на протоколна среща му е връчена нота, с която български дипломат от посолството е обявен за персона нон грата и трябва да напусне страната до 72 часа.

Мярката е реципрочна спрямо действията на българската страна, която на 18 декември обяви руски дипломат, акредитиран в София, за персона нон грата за действия, несъвместими с неговия статут, представляващи престъпление по Наказателния кодекс.

Тогава ДАНС залови пореден шпионин в руското посолство, а спецпрокуратурата образува дело за шпионаж. Според твърденията на българските власти разузнавачът е военният аташе полк. Василий Сазанович, който се е интересувал от провежданите на българска територия военни учения. "В периода от 2017 г. до настоящия момент пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва", се казваше тогава в съобщение на прокуратурата. Сазанович се оказа 6-ят поред руски дипломат, обявен за персона нон грата от българските власти за последната година и половина.

Руската федерация обяви мярката за неоснователна и заплаши с ответни мерки.

Според съобщението на българското МВнР от понеделник Митко Борисов ще спази дадения му срок за напускане на Русия, който тече от 28 декември в 14 ч. московско време (13 ч. българско време).

mediapool.bg