Кламер БГ - Новини: Coffeeshop до coffeeshop на Охридското езеро

Coffeeshop до coffeeshop на Охридското езеро

Европа

|
Пет, 20 Ноем 2020г. 17:47ч.
Coffeeshop до coffeeshop на Охридското езеро

Македонският премиер Зоран Заев обяви нов икономически пакет, който включва декриминализация и легализация на марихуана в туристически обекти.

В интервю за македонската редакция на "Дойче веле" той обясни, че легализацията на марихуаната може да помогне значително на туризма.

Идеята е да се даде разрешение за кафенета по туристически обекти, в които да се спазват определени стандарти, като доказателства за произхода на марихуаната, например.

Стандартите ще бъдат еднакви за всички и всеки ще може да кандидатства, обясни Заев.

Марихуаната ще се пуши в кафенетата. В Амстердам те са популярни като "кофи шопове" (Coffeeshop).

Според Заев тази идея може да се реализира в туристически локации като Струга, Охрид, Ресен, Дойран, Скопие, Берово, Маврово и други.

По думите му целта е да се ползва опита на Амстердам и строгия контрол, който е въведен там.

"Това е инструмент, с който можем да стимулираме сектора на услугите, защото те участват малко във формирането на БВП", каза Заев.

Той уточни обаче, че ще се проведе открит дебат по темата и ако мнозинството не приеме идеята, няма да пипа тази тема.

Министърът на правосъдието Боян Маричич от своя страна обясни, че в дебата по темата освен професионалната общественост и експертите ще бъдат включени и неправителствени и граждански сдружения.

По думите му най-важно е да не се стигне до хаос. Законите ще бъдат добре обмислени и прилагани последователно и без изключение, за да не се допусне всеки да тълкува легализацията на марихуаната по свой начин.

mediapool.bg