Кламер БГ - Новини: Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен поканиха Джо Байдън на среща с лидерите на ЕС

Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен поканиха Джо Байдън на среща с лидерите на ЕС

Европа

|
Вт, 24 Ноем 2020г. 12:34ч.
Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен поканиха Джо Байдън на среща с лидерите на ЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаряха днес с избрания за президент на САЩ Джо Байдън и го поканиха на специална среща в Брюксел догодина, предаде Франс прес.

"Разговарях с избрания за президент Джо Байдън и го поканих на специална среща в Брюксел догодина с (лидерите) на Европейския съюз", написа Шарл Мишел в профила си в Туитър.

"Нека изградим наново силния съюз между Европейския съюз и САЩ", заяви европейският лидер. Отношенията между ЕС и САЩ бяха обтегнати по време на четиригодишния мандат на президента Доналд Тръмп, отбелязва Франс прес.

"Поздравих го за победата му. Това е едно ново начало за партньорството между ЕС и САЩ", заяви в Туитър Урсула фон дер Лайен.

"Един силен Европейски съюз и едни силни Съединени щати, които си сътрудничат помежду си, могат да направят така, че световният дневен ред да е базиран на сътрудничеството, мултилатерализма, солидарността и общите ценности", подчерта тя.

Фон дер Лайен и Мишел са разговаряли поотделно с Байдън по телефона и всеки от тях изрази поотделно своите впечатления от разговора, като по този начин се разграничиха от традицията, въведена от предшествениците им Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, които правеха общи изявления.

Разговорът между Байдън и Шарл Мишел е продължил около 20 минути, заяви офисът на Мишел. Председателят на Европейския съвет е подчертал важността на това да има силно трансатлантическо сътрудничество.

"Дойде моментът да обединим силите си. В един изменящ се свят нашето партньорство ще бъде по-важно откогато и да било, за да можем да защитим нашите граждани, да възстановим икономиките си, да спрем глобалното затопляне и да създадем един по-сигурен свят. ЕС и САЩ винаги ще имат по-голямо влияние, когато взимат решенията заедно", е казал Мишел. Председателят на Европейския съвет е благодарил на Джо Байдън за "твърдата му подкрепа" относно изпълнението на договора за изтегляне на Великобритания от ЕС, сключен миналата година.

"Това споразумение съхранява мира и стабилността в Ирландия и е в пълно съответствие със споразумението от Разпети петък", е изтъкнал Мишел в разговора си с Байдън.

В разговора на Урсула фон дер Лайен с Джо Байдън са били обсъдени търговски въпроси, борбата с пандемията и климатичните изменения.

Джо Байдън разговаря също с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, които изразил задоволство, че ще може да работи в тясно сътрудничество с него за подготовката на срещата на върха на алианса през 2021 година.

mediapool.bg