Кламер БГ - Новини: Поляците остават ентусиазирани към ЕС въпреки споровете за бюджета

Поляците остават ентусиазирани към ЕС въпреки споровете за бюджета

Европа

|
Пон, 23 Ноем 2020г. 14:24ч.
Поляците остават ентусиазирани към ЕС въпреки споровете за бюджета

Поляците остават ентусиазирани към членството си в Европейския съюз, като над 81 процента от запитаните го подкрепят, но не са склонни да позволят на други държави да се месят в спорните въпроси на върховенството на закона в Полша. Това показва публикувано в понеделник социологическо проучване, цитирано от ДПА.

Изследването, извършено от социологическа агенция IBRiS за водещия всекидневник "Жечпосполита", се появява, след като Полша и Унгария блокираха преговорите за бюджета на ЕС, тъй като смятат, че блокът се меси във вътрешната им политика, обвързвайки върховенството на закона с отпускането на европейски средства.

Поляците не се страхуват, че налагането на вето върху бюджета може да доведе до излизане на Полша от ЕС, каквито опасения има в лагера на полската опозиция. Само 21 процента от поляците смятат, че това може да се случи.

Подобни настроения бяха опровергани днес от висш правителствен служител: "Не планираме излизане на Полша от ЕС. Да говорим за Полекзит е политическа фантастика", заяви по радиото заместник-външният министър Шимон Шинковски вел Сенк.

Потенциалната загуба на европейски фондове, произтичаща от ветото, обаче е по-разпространено опасение, споделяно от 41 процента от запитаните.

Въпреки че в мнозинството си са проевропейски настроени, поляците не искат други държави да решават дали страната им спазва върховенството на закона: над 58 процента от участвалите в проучването не искат друга страна да има право да се произнася по този въпрос. Малко над 50 процента от запитаните обаче биха дали такова право на Съда на ЕС, базиран в Люксембург.

В анкетата, направена на 20-21 ноември, са взели участие близо 1100 души.

mediapool.bg