Кламер БГ - Новини: Частният сектор в комунистическа Куба помага на нуждаещите се при епидемията от коронавируса

Частният сектор в комунистическа Куба помага на нуждаещите се при епидемията от коронавируса

Коронавирус

|
Пон, 06 Апр 2020г. 16:24ч.
Частният сектор в комунистическа Куба помага на нуждаещите се при епидемията от коронавируса

Луксозни ресторанти доставят безплатна храна за възрастни, а една модна къща дарява лицеви маски. Бизнес консултантска фирма призовава клиентите си да даряват продукти за хигиенизиране, а магазини за бутикови сапуни раздават стоката си на домакинства с ниски доходи, пише Ройтерс.

Прохождащият частен сектор в комунистическа Куба бързо предприема инициативи за солидарност с най-уязвимите от заразата с коронавируса, с което показва, че държавата вече няма монопол в подпомагането на нуждаещите се. Дори понякога частниците и властите обединяват сили в борбата срещу невидимия враг.

Италианецът Саверио Гризел, съсобственик на ресторанта "Бела, чао", където обикновено се събират чужденци, туристи и влиятелни кубинци, казва, че е обмислял как би могъл да помогне на местния Комитет за защита на революцията (КЗР). "Председателят на моя КЗР ми даде списък с 29 възрастни човека и реших да им давам всеки ден безплатно храна", заявява той.

Куба, в която досега има 269 потвърдени случая на заразяване с новия вирус, е с най-възрастното население в Латинска Америка. Смята се, че вирусът е особено смъртоносен за възрастните, които навсякъде по света се стремят да стоят в безопасност у дома, вместо да излизат навън и да рискуват да се заразят.

Сега КЗР помага на "Бела, чао" да доставя своята пица и паста направо в жилищата на възрастните.

"Това е малък жест на солидарност", казва Гризел и отбелязва, че това е несравнимо по-малко от помощта, която Куба е оказала миналия месец на родната му Италия под формата на медицински персонал.

Кубинските власти отдавна предлагат субсидирана храна за възрастните в цялата страна и сега раздават безплатни ястия за хората с ниски доходи.

"Това е прекрасно", казва 75-годишната Инес Перес, докато яде от чинията със спагети, дарени от "Бела, чао". "Да се надяваме всички да се включат и да сътрудничат по този начин, за да преодолеем този труден момент", добавя тя.

СОЛИДАРНОСТТА - КУБИНСКА ЦЕННОСТ И ДОБРА ПОЛИТИКА

Частните ресторанти, квартирите със закуска, салоните за красота, фитнес залите и магазините процъфтяват в Куба, след като президентът Раул Кастро започна преди десетилетие постепенно да отваря икономиката с пазарно ориентирани реформи.

Опасенията, че тези реформи са стигнали прекалено далеч и са породили много голямо неравенство, обаче доведоха през последните години до посегателства срещу сектора, в който понастоящем работят около 600 хиляди души.

Кубинските частни бизнесмени проявяват може би повече солидарност, отколкото другаде, не само защото това е залегнало в тяхната култура, но и "защото е добра политика да поддържаш социалистическа и кооперативна ориентация", смята Тед Хенкен, експерт по Куба в колежа "Барух" в Ню Йорк.

Каквато и да е тяхната мотивация, инициативите за солидарност се развиват добре - държавният уебсайт "Кубадебате" дори публикува статия за проекта на "Бела, чао" - и не показват признаци да намаляват темпото, в момент, когато броят на случаите с коронавирус бавно намалява.

Например, тези дни модната линия "Дадор" е настроила шевните си машини за съвършено различни задачи от обичайните да сътворяват ограничени бройки тоалети за дефилета и за магазина й в Стара Хавана. Сега те правят маски за лице от разноцветни и десенирани платове.

Съоснователката Лоран Фахардо казва, че вече са в сътрудничество с една група за подпомагане на възрастните и са дарили 160 маски.

"Бихме желали да се съсредоточим върху снабдяването с маски за хора, които най-много се нуждаят от тях", добавя тя. "Например, възрастните хора, хората в кварталите, които са пренаселени, и онези, които нямат възможност да си стоят вкъщи, понеже трябва да работят или да търсят храна."

По БТА.

mediapool.bg