Кламер БГ - Новини: България днес: 549 случая на коронавирус и 22 жертви

България днес: 549 случая на коронавирус и 22 жертви

Коронавирус

|
Пон, 06 Апр 2020г. 19:28ч.
България днес: 549 случая на коронавирус и 22 жертви

Случаите на Covid-19 в България достигнаха вече 549, а жертвите са 22, съобщиха от МЗ и националния оперативен щаб в понеделник.

Излекуваните пациенти до момента са 39.

В понеделник през деня са били доказани още 8 нови случаи, след като за изминалото денонощие преди това бяха установени 19 нови случая. Лабораториите продължават да работят.

26 пациенти в тежко състояние

201 са хората с потвърден Covid-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 26 са пациентите в интензивни отделения и клиники.

Към 6 април 313 от регистрираните у нас случаи на Covid-19 са на мъже и 236 на жени. Средната възраст на хората, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 47.7 години.

Сред заразените са 30 медици

30 души от заразените са медицински персонал - 17 лекари, 8 медицински сестри, друг медицински персонал – 5, със средна възраст 51.5 години.

Още жертви

В понеделник в "Пирогов" е починала 90-годишна жена. Пациентката е страдала от диабет, сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест и други придружаващи заболявания.

По-рано беше съобщено за починал още един човек в Пещера. Той е на 72-години с множество придружаващи заболявания, интубиран в последните дни.

Другите двама починали през последното денонощие са жени на 60 и 75 г., също с множество придружаващи заболявания.

Нови лаборатории

В понеделник капацитетът за тестване беше увеличен след като заработиха нови лаборатории с PCR технологията в Плевен и "Пирогов" и предстои отварянето на още една лаборатория в Пловдив на 8 април. Генетична диагностика пък ще се извършва в РЗИ и белодробната болница "Света София". Така капацитетът за тестване ще достигне 2500-3000 теста за денонощие.

Въпреки това, началникът на щаба срещу заболяването ген. Мутафчийски коментира в понеделник сутринта, че това не е достатъчно за разширяване на обхвата на тестването, защото количеството тестове са ограничени.

Както стана ясно от публикуваните за първи път от МЗ данни преди ден, страната ни вече е направила 15 899 теста към 5 април и макар да е увеличила повече от два пъти броя тестове за последните 10 дни, страната ни остава на опашката в Европа по брой тестове на 1 млн. души.

Трансформация в "Александровска" болница

От понеделник в Първи хирургичен блок на "Александровска" болница се настаняват само пациенти с развита клинична картина или доказана коронавирусна инфекция. Там бяха преместени болните, медицинския персонал и инвентара от Инфекциозното отделение, което до момента бе на територията на Клиниката по кожни и венерически болести.

Спешното отделение на партерния етаж ще обслужва всички линейки с пациенти, съмнителни за коронавирусна инфекция.

Всички останали спешни пациенти ще се обслужват в новосформираното Спешно отделение на територията на детските очни кабинети (ниска сграда в страни от Спешния център или бившата Лаборатория по имунология.

Още 6 респиратора към други 4 вече са готови за експлоатация в реанимацията на Първи хирургичен блок, където са настанени болните с Covid-19 в "Александровска". Те ще се използват за пациенти с дихателна недостатъчност, вследствие на пневмония, причинена от коронавируса.

mediapool.bg