Кламер БГ - Новини: Правителството на Швеция иска повече правомощия за борба с вируса

Правителството на Швеция иска повече правомощия за борба с вируса

Коронавирус

|
Пон, 06 Апр 2020г. 16:58ч.
Правителството на Швеция иска повече правомощия за борба с вируса

Шведското правителство желае да разполага с повече изпълнителна власт, включително правото да затваря летища и железопътни гари без съгласието на парламента, в борбата с разпространението на коронавируса, заяви министърът на здравеопазването и социалните въпроси Лена Халенгрен, цитирана от Ройтерс.

"Виждаме колко бързо може да се променя ситуацията в Швеция и Европа и имаме нужда от повече възможности, за да сме в състояние да реагираме, ако ситуацията го налага", каза тя в разпространено днес изявление.

Засега мерките в Швеция срещу разпространението на вируса са значително по-меки в сравнение с останалите европейски държави. Шведите все още могат да посещават фитнес зали, да се хранят в ресторанти, а училищата и университетите са отворени, отбелязва Ройтерс.

Оглавяваното от социалдемократите правителство заявява, че няма законов мандат да реагира остро на пандемията, която досега е причинила смъртта на над 400 души в Швеция. Кабинетът казва, че парламентът ще има възможността да одобри евентуални ограничителни мерки, които няма да включват извънредно положение. Правителството настоява да получи от депутатите допълнителни правомощия за срок от три месеца, но не е ясно кога ще стане това, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня, че в Швеция действа забрана за събиране на повече от 50 човека на едно място и са затворени за посещения старческите домове.

mediapool.bg