Кламер БГ - Новини: Тръмп иска да действа като руснаците с ваксината срещу Covid-19

Тръмп иска да действа като руснаците с ваксината срещу Covid-19

Коронавирус

|
Пон, 24 Авг 2020г. 13:59ч.
Тръмп иска да действа като руснаците с ваксината срещу Covid-19

Американското правителство обмисля да заобиколи обичайните регулационни стандарти, за да въведе за употреба ваксина срещу коронавируса още преди президентските избори, пише британският в. "Файненшъл таймс", като се позовава на три информирани източника.

Основният вариант за ускоряване на въвеждането на ваксината е американската Администрация по храните и лекарствата да издаде през октомври "разрешение за извънредна употреба" на ваксината, разработвана британската компания "АстраЗенека" и Оксфордския институт.

Разрешението ще се базира на резултатите от относително малко британско проучване с 10 000 участници, ако то покаже добри резултати. Досегашните правила в САЩ изискваха изследването на ваксина да има най-малко 30 000 участници, за да се разреши нейната употреба.

Въпросът с ваксината се превърна в ключов политически въпрос преди изборите. Президентът иска да има медицинския препарат преди вота, за да обяви, че е спечелил борбата срещу вируса. До този момент близо 180 хиляди американци са починали след заразяване с коронавируса.

По-рано през август Русия одобри собествената си ваксина, въпреки че научната общност не получи резултатите от фаза 3 на изпитанията на препарата. Путин обяви, че тестовете са били успешни, защото ваксинираните имат антитела. Дори дъщерята на президента се ваксинирала и се чувствала добре след това.

Въвеждането на ваксина в САЩ по ускорена процедура преди изборите, заобикаляйки нормалните правила, може да разклати и без това нестабилното обществено доверие в безопасността на ваксините преди една от най-големите програми за имунизация в историята на САЩ, пише "Файненшъл таймс".

На този фон Франция очаква да има ваксина през първото тримесечие на 2021 година.

mediapool.bg