Кламер БГ - Новини: Извънредното положение заради Covid-19 е удължено до края на септември

Извънредното положение заради Covid-19 е удължено до края на септември

Коронавирус

|
Ср, 26 Авг 2020г. 14:22ч.
Извънредното положение заради Covid-19 е удължено до края на септември

Министерският съвет реши да удължи срока на извънредна епидемична обстановка с още един месец - до 30 септември 2020 г. заради Covid-19, съобщи правителствената информационна служба.

Не се предвижда въвеждането на нови мерки срещу разпространението на коронавируса засега, каза преди ден министърът на здравеопазването.

Училищата и детските градини чакат инструкции от здравните власти и образователното министерство за мерките за новата учебна година.

Към момента е ясно единствено, че на първия учебен ден - на 15 септември ще присъстват учениците от 1-ви, 5-ти и 8- ми клас, по информация на директорите на училищата.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса у нас, ще даде възможност да се продължи прилагането на противоепидемичните мерки в обществото, за да не се позволи претоварване на здравната система и системата на общественото здраве преди предстоящия грипен сезон, е посочено в съобщение на Министерския съвет.

За последното денонощие е отчетено двойно увеличение на заболелите от коронавирус при двойно повече направени тестове спрямо ден по-рано. Данните от Единния информационен портал показват, че новите случаи на Covid-19 са 203 при направени 6232 PCR теста. Това показва, че положителните проби са около 3% от изследваните.

Най-голям брой нови случаи отново има в област Благоевград (36), следвана от София (27) и Пловдив (17).

В болница са 715 души, а в интензивни отделения - 64. Починалите са 9, а излекуваните 104.

Общият им брой на заразените у нас от началото на епидемията е 15 589, от които активни са 4416.

За лечение в болница са настанени 715 души, като 64 от тях са в интензивни отделения.

Девет са починалите от коронавирус през последното денонощие и така общият им брой вече е 572.

mediapool.bg