Кламер БГ - Новини: СЗО отчита забавяне на коронавируса в световен мащаб

СЗО отчита забавяне на коронавируса в световен мащаб

Коронавирус

|
Ср, 26 Авг 2020г. 09:19ч.
СЗО отчита забавяне на коронавируса в световен мащаб

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че пандемията се забавя на повечето места, включително в двете Америки, които са епицентър на заразата през последните два месеца.

През седмицата от 17 до 23 август СЗО е регистрирала над 1,7 милиона нови случаи на заразяване, което е намаление с 5%, съобщава “Сега“. Смъртните случаи за същия период са 39 000, което спад от 12% спрямо седмицата от 10 до 16 август.

Намаление на случаите има във всички региони, освен Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие. В момента повечето страни от Западна Европа отбелязва увеличение на случаите, докато вирусът леко отстъпва в Източна Европа.

Северна и Южна Америка остават най-засегнати от пандемията. Близо половината от новите случаи и 62% от починалите през миналата седмица са регистрани в тези два региона.

В същото време двата континента бележат и най-рязък спад в епидемията - 11% по-малко новозаразени и 17% по-малко починали. Наблюдава се забавяне в разпространението на вируса в САЩ и Бразилия, които са двете най-засегнати страни в света до този момент.

В Източното Средиземноморие има 4% покачване на новозаразените и 5% спад на починалите.

Броят на новите смъртни случаи в Европа продължава да намалява, като за миналата седмица спадът е от 12%. СЗО отбелязва, че това не важи за всички европейски страни. В Испания е регистриран двоен ръст на починалите през миналата седмица.

mediapool.bg