Кламер БГ - Новини: Рязък скок на смъртността от Covid у нас, но мерките са достатъчни

Рязък скок на смъртността от Covid у нас, но мерките са достатъчни

Коронавирус

|
Четв, 11 Март 2021г. 13:25ч.
Рязък скок на смъртността от Covid у нас, но мерките са достатъчни

Рязък скок на смъртността от коронавирус у нас, но мерките към момента са достатъчни и остават на локално ниво – онлайн обучение на учениците от 5-ти до 12-ти клас, 1 час намалено работно време на ресторантите и затваряне на молове и фитнеси в няколко области. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг в четвъртък.

Единствено началникът на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски предупреди, че има риск болните да не получат адекватна помощ, заради неадекватните мерки.

"Нещата не вървят в правилната посока", каза проф. Мутафчийски по отношение на мерките. "И когато се изчерпят леглата в болниците, медицинският ресурс, медикаментите има опасност много хора да не получат адекватна медицинска грижа", допълни той.

На седмична база покачването на смъртността от Covid-19 у нас е с 53 процента, посочи ген. Мутафчийски. За последните 11 дни битката със заразата са загубили 822 души, като за последното денонощие починалите са 97. Такова стръмно покачване на кривата на смъртността не сме имали от септември, каза ген.Мутафчийски. Общо от началото на пандемията досега са починали 10 999 българи.

Здравният министър Костандин Ангелов нарече "лъжа" твърдението, че премиерът Бойко Борисов не му разрешава да наложи по-строги мерки.

Здравният министър: Не сме готови за втори локдаун

Въпреки растящият брой на новите случаи на коронавирус у нас и на смъртността, нов локдаун няма да има.

"Не сме готови за нов локдаун, не защото е медицински неоправдано, а защото хората не са готови", заяви министърътна здравеопазването.

"Не се страхувам от мерките, нито се страхувам от тяхното налагане. Ако се наложи, ще го направим. Кога ще го направим - не знам. Ако трябва да го направим - ще го направим", допълни проф. Костадин Ангелов.

По думите му това ще стане, "когато обществото е готово да повярва в тези мерки, когато е готово да ги спазва и когато ние, като хора, повярваме в нужността на тези мерки, тогава ще ги въведем".

"Няма как да въведем мерки там, където хората не вярват в тези мерки. Не е въпросът да издадем заповед, а да гарантираме нейното спазване", обясни Ангелов.

"Няма верни решения и верни модели за справяне с тази криза. Няма нито една страна, която да не плаща високата цена. За месеците от началото на пандемията България постигна много. Със сигурност допуснахме и много грешки. Приемам всяка критика, но няма да приема оплюването и отрицанието на всичко, което сме постигнали до момента.Който ви обещава живот без болест ви лъже. Няма знаещи експерти по всичко. Губим желанието си да бъдем заедно и да се изправим срещу коронавируса. И това го губим само в България", каза проф. Ангелов.

"Научихме много уроци за тази една година. В публичното пространство има много страсти и неволи. Борим се с много лъжи и неверни твърдения. Ние носим отговорност за всичко. Човек може да излъже целия свят, но човек не може да излъже себе си. Това е най-голямата битка на нашето време. Ако искаме да живеем свободни, да хвърлим маските, да се върнем към нормалния си живот, единственото вярно и правилно решение е да вярваме на науката, а науката в момента са ваксините", допълни здравният министър.

За втора седмица Кунчев не казва данните за смъртността

За втора поредна седмица главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев не съобщи на кое място в Европейския съюз по смъртност е България. Той се затрудни да каже дори каква е 14-дневната смъртност на 100 000 души. Помогна му с данни ген. Мутафчийски – 12.7 на сто на 100 000 население.

Главният здравен инспектор информира, че няма голяма разлика по отношение на заболеваемостта и България е на 16-та позиция в ЕС и Европейското икономическо пространствопо този показател. Това е с две позиции по-напред спрямо седмица по-рано. На Балканите запазваме 5-тото място.

По думите на доц.Кунчев това показва стръмното нарастване на случаите на коронавирус в Европа и особено в Централна и Източна Европа. Като илюстрация, той даде пример със Сърбия, която регистрира 4300 нови случаи за изминалото денонощие, и Гърция - с 3200 нови заболели. За сравнение в България техният брой е 2774.

Шефът на щаба ген. Мутафчийски предупреди, че болниците у нас са с изчерпан капацитет. Настанените в лечебни заведения към момента са 6335 души, което е 58 на сто от местата за Covid-19, каза проф. Ангелов. От тях в интензивни отделения са 501 души, с което капацитет им е запълнен на 65 на сто, допълни той.

Запълнени са Covid интензивните отделения в болниците в областите Габрово, Добрич, Ловеч, Пазарджик, Разград, Русе и Силистра, каза здравният министър.

Само пет области са с ниска заболеваемост

Картината в страната е доста различна и затова е взето решение за налагане на локални мерки, каза доц. Ангел Кунчев.

Най-висока е заболеваемостта в областите Плевен– 553 души на 100 000 население, Кюстендил – 538 души на 100 000 население, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник. В повечето от тези области в сряда бе взето решение за въвеждането на различни локални ограничителни мерки.

С най-ниска заболеваемост у нас остават областите Търговище – 41 души на 100 000 население, Видин – 92 души на 100 000 население, Кърджали - 106 души на 100 000 население, Разград – 107 души на 100 000 население и Добрич – 169 души на 100 000 население, допълни Кунчев.

Спазването на мерките – "Да вземем автоматите и да избиваме ли?"

Големият проблем са не ограничителните мерки, а спазването им и контрола, стана ясно от думите на здравните експерти.

Здравният министър разказа, че е получил клипове от 8 март с хора, танцуващи по масите, без да се спазва изискването за вечерен час и за капацитет на заведението. Той призова да му се подава всеки един сигнал за нарушение, за да се провери и наложи санкция.

Костадин Ангелов обясни, че няма как да има полицаи навсякъде, които да контролират празнуващите, когато хората нямат съзнание.

Най-афектиран относно въпросите с контрола и въвеждането на противоепидемичните мерки беше главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той защити собствениците на заведения и каза, че примерът даден от здравния инспектор е единичен случай. Приятно съм изненадан от собствениците на ресторнтите, които спазват всички наложени мерки, каза Кунчев. И обясни, че когато те се спазват шансът да се заразим в заведение е "почти нулев". Не така обаче мислеше доскоро щабът.

"Всичко влияе, да - и мерките, да - и собственото поведение, и желанието да се пазим. Няма граница на мерките, има разумен компромис, да не остават хора без работа и да не остават болни на улицата", заяви Кунчев.

Видимо изнервен от въпроси при какъв праг ще бъдат затворени ресторантите той даде пример със заболеваемостта в Словакия, която е 1400 души на 100 000 население. "Какво трябва да направим тогава (ако България достигне тези нива – бел. ред)? Да вземем автоматите и да избиваме ли?", попита доц. Кунчев.

Той посочи, че е имало много критики относно онлайн обучението и каза, че има училище с 13 болни преподаватели внушавайки, че те са се заразили от ученици, но не посочи колко са болните ученици в това училище.

Кунчев даде пример и с детски градини, където две, три лелки били болни. За болни деца в тези градини не каза нищо.

Главният здравен инспектор даде пример и със старчески дом в страната, където има епидемичен взрив. Там болните от коронавирус са 17 и преди месец те са отказали да се ваксинират. Всички останали, които са се ваксинирали, не са болни, каза доц. Кунчев.

mediapool.bg