Кламер БГ - Новини: Здравните власти: Няма основание за спиране на партида от ваксината на AstraZeneca

Здравните власти: Няма основание за спиране на партида от ваксината на AstraZeneca

Коронавирус

|
Четв, 11 Март 2021г. 13:35ч.
Здравните власти: Няма основание за спиране на партида от ваксината на AstraZeneca

Партидата от ваксината на AstraZeneca, която е обект на проверка в Австрия за евентуална връзка със смъртен случай, от която сме получили и в България, не е необходимо да се спира. Такава е препоръката и на Европейската агенция по лекарствата: държавите да не я блокират. Това обясниха здравният министър Костадин Ангелов и директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов на брифинга на здравните власти в четвъртък.

"Това, че някоя държава е спряла партидата, символизира загриженост. Няма ясно и точно заключение, че тази партида е причината за тази нежелана лекарствена реакция", каза Ангелов.

В Австрия при имунизация с дози от въпросната партида на AstraZeneca, първоначално са установени два случая на тромбози. Във втория случай ваксинираният се възстановява от белодробна емболия, а в първия смъртта е настъпила 10 дни след имунизацията.

Ангелов каза, че в България преди месец също е имало смъртен случай няколко дни след ваксиниране срещу Covid-19 ваксина, различна от тази на AstraZeneca, но няма доказателства за причинно-следствена връзка между имунизацията и настъпилата смърт.

Според Ангелов говореното по тази тема обезсърчава хората и намалява желанието им да се ваксинират.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов каза, че австрийският случай е обсъждан в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и препоръката е партидата да не бъде ограничавана.

"Комитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствена безопасност към Европейската агенция по лекарствата вчера извърши задълбочен анализ. И изводът на Комитета е, че няма доказателства за причинно-следствена връзка и не препоръчва държавите да блокират тази партида. Не трябва да има притеснения по отношение на безопасността", каза Богдан Кирилов.

mediapool.bg