Кламер БГ - Новини: Варна затвори музеите, но остави моловете

Варна затвори музеите, но остави моловете

Коронавирус

|
Четв, 11 Март 2021г. 15:50ч.
Варна затвори музеите, но остави моловете

Стратегията на правителството да прехвърли отговорността за налагането на противоепидемични мерки на местните власти започна да ражда откровени абсурди в опит да се симулират някакви мерки, но без да се засягат интереси.

Варна например реши да затвори от 12 до 26 март музеи, галерии и кина, но да остави моловете отворени. Забранява се провеждането на всякакви сценични прояви, включително и концерти, занятия от танцово и творческо музикално изкуство. Тези мерки се налагали заради "наситената културна програма на всички общини в района", каза областният управител Стоян Пасев.

Засега моловете остават отворени, но непълнолетни могат да ги посещават само с придружител.

Въвеждането на локални противоепидемични мерки с различна степен на строгост продължава и в четвъртък от областните щабове по места, след като преди ден това направиха София, Бургас, Ямбол, Благоевград и др.

Пловдив реши в четвъртък учениците от 5 до 12 клас от понеделник да преминат в дистанционна форма на обучение за 2 седмици. Забраняват се посещенията на малолетни и напълнолетни без придружител в заведенията и моловете.

В Благоевград и Плевен, където се предвиждат по-строги мерки, недоволни излязоха на протести в четвъртък срещу затварянето на фитнес залите и моловете.

По шест часа съм в залата

Сред недоволните в Благоевград бе и бодибилдинг шампионът Георги Георгиев, който е и фитнес инструктор. Според него залите не са разпространител на заразата. Той обясни, че тренира по два пъти на ден, а освен има и тренировки с клиенти.

"Което прави минимум шест часа присъствие в залата. Преди два дни ми излезе поредният кръвен тест, който показва, че не съм бил болен от коронавирус и не съм болен в момента. Ако фитнесите бяха толкова опасно място, аз щях да съм първият заразен", каза той пред бТВ.

Торти и пасти

В Плевен на протест излязоха и собственици на заведения и магазини. Сградата на местната здравна инспекция бе замеряна с пасти и торти от "нереализирана продукция" на местен бизнесмен, съобщи Нова телевизия.

На протеста бяха собствениците на трите мол-а в града, както и десетки други недоволни, че бизнесите им ще затворят. Един от най-големите проблеми според тях е, че когато местната РЗИ ги затваря не им се полагат никакви обезщетения.

mediapool.bg